Ukrajinci v Maďarsku si balia kufre. Nový zákon ohrozuje ich bývanie a núti k návratu

22.8.2024 16:47

Tisícky Ukrajincov žijúcich v Maďarsku majú problém. Nový zákon totiž spôsobil, že môžu prísť o strechu nad hlavou alebo sa musia vrátiť do vlasti. Budapešť sa totiž rozhodla prehodnotiť podmienky, za akých pomáha utečencom s bývaním.

V Maďarsku hľadali státisíce Ukrajincov útočisko po tom, ako pred dva a pol rokmi vypukla vojna v ich rodnej krajine. Budapešť im vyšla v ústrety a poskytla dotované bývanie.

Po novom však o túto možnosť časť utečencov prišla. Maďarsko totiž prehodnotilo, ktoré ukrajinské regióny považuje za priamo ohrozené vojnou.

Súkromné ubytovne už začali s vysťahovaním ľudí, ktorí stratili nárok na podporu. Kufre si tak podľa odhadov musia zbaliť dve až tri tisícky Ukrajincov, ktorých sa týka zmena zákona.

"Je tu veľa malých detí, takže pre rodiny je to veľmi ťažká situácia. Nie sme istí, či budú môcť niekde prenocovať. Skúšali sme telefonovať veľkým charitatívnym organizáciám, či majú nejaké núdzové ubytovanie, no zdá sa, že žiadne nemajú. Takže si nie sme istí, ako dlho môže táto situácia trvať," uviedla riaditeľka programu pre utečencov Anikó Bakonyi.

Zmenu kritizuje Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Ten vyzval Maďarsko, aby si tento krok rozmyslelo. Orbán je jediným z lídrov Únie, ktorý udržuje vzťahy s Vladimirom Putinom. Budapešť tiež odmieta poskytnutie vojenskej pomoci Kyjevu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok