Ukrajinci pri hraniciach zadržali Slováka, podieľal sa na prevádzačstve. V minulosti už mal problémy so zákonom

17.8.2024 14:54

Ukrajinskí pohraničníci zadržali 300 metrov od štátnej hranice slovenského občana, ktorý sa podľa nich podieľal na nelegálnej preprave osôb cez hranicu. Hraničná stráž o tom informovala v tlačovej správe. Podľa nej bol muž pritom už raz za prevádzačstvo na Ukrajine odsúdený.

Nepoučil sa

"Pohyb neznámej osoby pri štátnej hranici zaznamenali kamery pohraničníkov. Skupina vyslaná na vypátranie predpokladaného páchateľa našla v lese muža v maskovacom odeve. Nemal so sebou žiadne doklady a presviedčal strážcov zákona, že išiel do lesa na huby," uvádza správa pohraničnej stráže.

Podľa nej ukrajinskí pohraničníci zistili, že ide o dvadsaťdeväťročného slovenského občana, ktorého už raz zadržali na konci roka 2022 pre nezákonné prevádzanie dvoch osôb z Ukrajiny na Slovensko.

Muž bol podľa tlačovej správy tento rok odsúdený na podmienečný trest päť rokov väzenia s dvojročnou skúšobnou lehotou.

Teraz pri zatknutí Slovák neuposlúchol pokyny pohraničníkov a kládol odpor. Podľa pohraničníkov sa dopustil nezákonného prekročenia hranice, porušil pohraničné pravidlá a neuposlúchol pokyn úradnej osoby.

Príslušné oznámenie pohraničníci odovzdali ukrajinskej tajnej službe SBU v Zakarpatskej oblasti.

Podobné prípady

Denník Ukrajinska pravda vlani v septembri písal o zatknutí inšpektora pohraničnej stráže z Čopu, ktorý spolu s bratom cez hranicu dostával muža vyhýbajúceho sa službe v armáde. Sľubovali, že za 10-tisíc dolárov (asi 9 062,50 eur) zariadia, že záujemca prejde na Slovensko priamo cez hraničný priechod.

Pohraničníka a jeho súrodencov zadržali v Užhorode pri preberaní "zálohy" za služby prevádzačov, zvyšok sumy mali inkasovať tesne cez prevedenie cez hranicu, napísal denník s odvolaním sa na prokuratúru.

Muži v brannom veku môžu vycestovať z Ukrajiny len s príslušným povolením od vojenských úradov.

Pred vojnou sa cez ukrajinsko-slovenskú hranicu pašovali hlavne migranti z tretích krajín a cigarety, od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 utekajú cez hranicu Ukrajinci, ktorí sa snažia vyhnúť povolaniu do vojny proti Rusku, ktorá pokračuje tretím rokom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok