Odsúdených hodnotíme individuálne, tvrdí rezort o domácom väzení. Chýbajú mediační a probační úradníci, varuje opozícia

Novela Trestného zákona podľa ministerstva spravodlivosti nespôsobí veľké prepúšťanie odsúdených z väzenia. Spoza mreží sa vraj dostane iba niekoľko desiatok trestancov. Opozícia tvrdí, že úrady nie sú pripravené ani na to.

Namiesto pobytu za mrežami domáce väzenie či povinnosť nosiť náramok na monitorovanie pohybu. Kritizovaná novela Trestného zákona umožnila podmienečné prepustenie niektorých páchateľov. Týka sa to tých, ktorí si už odsedeli tretinu trestu, správali sa pritom vzorne a za mrežami by mali stráviť ešte maximálne 5 rokov. 

Individuálne hodnotenie odsúdených

"Pri každom tom odsúdenom sa musí individuálne vyhodnotiť, či voči nemu nie je vedené ďalšie trestné stíhanie, či nemá riziko násilného správania. Je tam, tak ako som povedal, X faktorov," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Sedliak.

Pôvodné medializované informácie hovorili, že takto by sa z väzenia mohlo dostať až 2-tisíc ľudí. Ministerstvo spravodlivosti to však popiera a tvrdí, že v skutočnosti môže podmienky na takéto prepustenie mesačne splniť asi 20 až 30 odsúdených.

"My ako verejnosť, ako opozícia, vlastne dodnes nevieme, že aké dopady vôbec táto trestná novela bude mať," uviedla poslankyňa Zuzana Števulová (PS).

"Bavíme sa o možno pár osobách a môžem povedať, že máme k dispozícii napríklad 700 domácich staníc, čiže vedeli by sme monitorovať približne 700 ďalších odsúdených," tvrdí Sedliak.

"Tá právna úprava je absolútne nezodpovedná k bezpečnosti tejto krajiny," povedala Mária Kolíková z SaS.

Nedostatok pracovníkov

Opozícia upozornila na to, že na Slovensku nie je dostatok mediačných a probačných úradníkov. Práve tí majú na ľudí v domácom väzení či na odsúdených s monitorovacími náramkami dohliadať. Aktuálne však takýchto pracovníkov na celom Slovensku nie je ani 100.

"Vláda skutočne otvára bránu a keď púšťa ľudí do domáceho väzenia, tam nie je nikoho, kto by na to naozaj dohliadal," dodala Kolíková.

"Do návrhu štátneho rozpočtu na ďalšie roky budeme žiadať financie na dofinancovanie úradníkov, aby ich bolo minimálne 200, 200 a viac," vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko.

"Ja si spomínam veľmi dobre na vyjadrenie Eštoka, ktorý tvrdil pred prijatím trestnej novely, že ľudia na to budú," povedal poslanec Juraj Krúpa (SaS).

"Keby sme mali ísť takouto filozofiou, že najprv si všetko pripravme a potom zavádzajme nejakú legislatívnu zmenu z hľadiska noviel, tak by sme ju neurobili nikdy," dodal Susko.

Opozícia upozorňuje aj na nárast malej kriminality. Pridávajú sa k nej aj obchodníci, ktorí tvrdia, že odkedy novela platí, ľudia v obchodoch vo veľkom kradnú tovar do hodnoty 700 eur, čo je po novom už iba priestupok. Minister im však odkazuje, že nárast krádeží nemožno spájať s novelou trestného zákona, pretože na to neexistujú dáta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok