Sadzby sa zmenili, aby sme sa nestali lacnou tranzitnou krajinou. Rezort dopravy bráni zvýšené mýtne poplatky

22.8.2024 18:33

Zmeny v mýtnych poplatkoch vychádzajú z celoeurópskej smernice, ktorej zavedenie je povinné. Sadzby mýta Ministerstvo dopravy SR prispôsobilo výške poplatkov v okolitých krajinách, aby sa zo Slovenska nestala tranzitná krajina pre zahraničných kamionistov. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková.

Vysny_Komarnik_hranice_polsko_kolony_kamiony
Foto: TASR/Maroš Černý (ilustračný záber)

Sadzby prispôsobili na príklade okolitých krajín

Rezort dopravy tak reagoval na koaličnú SNS, ktorá uplynulú stredu vyhlásila, že zvýšenie ceny mýta v parlamente nepodporí.

"Sadzby mýta sme prispôsobili tým v okolitých krajinách, aby sa z našich obcí a miest nestali lacné tranzitné trasy pre zahraničných kamionistov. Veríme, že v tejto téme nájdu koaliční partneri zhodu," uviedla Poláčiková.

So zvyšovaním poplatkov o 40 percent národniari nesúhlasia bez toho, aby došlo k dobudovaniu cestnej infraštruktúry. SNS uviedla, že o svojom stanovisku informovala predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a považuje ho za nemenné.

Mýto sa zvýši, daň z motorových vozidiel sa zníži

Rezort dopravy pripomenul, že o zmenách v mýtnych poplatkoch rokoval so slovenskými dopravcami už od schválenia európskej smernice členskými štátmi. "Výsledkom je, že sa sadzby mýta zvýšia, zároveň to však kompenzujeme znížením dane z motorových vozidiel pre slovenských dopravcov na najnižšiu možnú úroveň. Ľudia sa tak rozhodne nemusia báť, že kvôli autodopravcom zdražie mlieko v obchodoch," vysvetlila Poláčiková.

Vláda na stredajšom rokovaní schválila novelu zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Zavádza ňou európsku smernicu Eurovignette, ktorou sa mení systém výberu mýta. Po novom budú dopravcovia v mýtnej sadzbe platiť poplatky nielen za využívanie cestnej infraštruktúry, ale aj za emisie oxidu uhličitého (CO2) a externé náklady spojené so znečisťovaním ovzdušia. Súčasťou návrhu je aj zníženie dane z motorových vozidiel pre ťažké nákladné vozidlá.

Pozrite si rozhovor s predsedom únie autodopravcov na Slovensku Stanislavom Skálom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok