Kamionisti si za diaľnice priplatia. Vláda odklepla zvýšenie mýta, no SNS zákon nepodporí

21.8.2024 16:18 , Aktualizované: 21.8.2024 16:30

Koaličná SNS v Národnej rade SR nepodporí návrh zákona, ktorým štát zvýši cenu mýta. Návrh pritom na stredajšom rokovaní schválila vláda. So zvyšovaním poplatkov o 40 percent národniari nesúhlasia bez toho, aby došlo k dobudovaniu cestnej infraštruktúry. Uviedla to riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová

Diaľničiari môžu podpísať miliónovú zákazku s Czechtollom. Nevýhodné mýto od Skytollu nadobro nekončí
Foto: TASR/Michal Svítok (Ilustračné)

SNS už o svojom stanovisku informovala predsedu vlády Roberta Fica a považuje ho za nemenné.

Zvýšená sadzba posilní štátnu kasu

Minister dopravy Jozef Ráž si myslí, že zvýšením sadzieb mýta o 40 percent sa Slovensko nestane tranzitnou krajinou. Zvýšenie cien mýta by Národnej diaľničnej spoločnosti mohlo podľa neho priniesť až 100 miliónov eur. Zníženie daní by podľa neho mohlo pre štátny rozpočet predstavovať stratu 32 miliónov eur.

"Zvýšenie o túto čiastku, 40 % mýta, má zmysel a má dôsledok, že Slovensko sa nestane takzvanou tranzitnou krajinou. Vybalansovali sme to, aby zvýšenie v zmysle povinnej transpozície európskej smernice nemalo dosah taký, aby sa cez Slovensko presmerovala doprava EÚ," vysvetlil Ráž.

Doplnil, že opatrenie dopravcom kompenzovali znížením dane z motorových vozidiel na minimálnu hranicu, ktorú umožňuje európska smernica.

Poplatky aj za emisie

Vláda na stredajšom rokovaní schválila novelu zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Zavádza ňou európsku smernicu Eurovignette, ktorou sa mení systém výberu mýta.

Po novom budú dopravcovia v mýtnej sadzbe platiť poplatky nielen za využívanie cestnej infraštruktúry, ale aj za emisie oxidu uhličitého a externé náklady spojené so znečisťovaním ovzdušia.

Zníženie dane za nákladné vozidlá

Súčasťou návrhu je aj zníženie dane z motorových vozidiel pre ťažké nákladné vozidlá nad 12 ton. Hlavným dôvodom na úpravu ročných sadzieb dane z motorových vozidiel je podpora štátu pre autodopravcov pri výmene tachografov. Primerane by sa mali znížiť aj sadzby dane pre vozidlá nad 3,5 tony.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2025. Výnimkou sú ustanovenia o zmene výberu mýta, ktoré by mali začať platiť až od 1. júla 2025.

Pozrite si celú reportáž o strategickej investícii ministerstva dopravy z 21. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok