Diaľnica do Košíc je o krok bližšie k realite. Rezort dopravy odštartoval tender na jej posledný úsek

12.8.2024 11:42 , Aktualizované: 12.8.2024 12:14

Posledný nerozostavaný úsek diaľnice do Košíc vstúpil do prvej fázy výstavby. Ministerstvo dopravy SR odštartovalo tender, ktorého víťaz dostane na starosti zákazku v hodnote 1,5 miliardy eur.

Odštartoval tender na posledný nerozostavaný úsek diaľnice do Košíc, informoval na tlačovej konferencii minister dopravy SR Jozef Ráž (Smer-SD).

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) koncom minulého týždňa odštartovala proces verejného obstarávania pre úsek diaľnice D1 medzi Turanmi a Hubovou. Tento úsek, dlhý približne 14 kilometrov, bude zahŕňať dva tunely s celkovou dĺžkou takmer 8,5 kilometra. Predpokladané náklady na realizáciu projektu sú takmer 1,5 miliardy eur bez DPH, pričom konečná suma bude závisieť od výsledku verejného obstarávania.

„Posledný chýbajúci úsek D1 je dôležitý pre každého jedného z nás. Ľuďom, ktorí cestujú naprieč Slovenskom, výrazne skráti čas cesty. Miestnym obyvateľom zas výrazne stúpne kvalita života. Už im denne nebudú pred domom prechádzať tisícky áut a kamiónov, ktoré ich výrazne obmedzujú,“ uviedol minister Ráž.

NDS za posledné mesiace podľa slov ministra výrazne zrýchlila prípravné práce na tomto úseku, čo umožnilo vyhlásenie tendra na tento dlhodobý projekt.

Stavba má osvedčenie o strategickej investícii a diaľničiari minulý týždeň odoslali oznámenie do vestníka verejného obstarávania, čím sa oficiálne spustil proces obstarávania a projekt sa posunul z prípravnej fázy do fázy obstarávania.

Pozrite si živý vstup redaktora Kurillu:

Miliardová investícia

„Dokončenie diaľnice do Košíc sa pohlo o významný krok dopredu. Spravíme všetko pre to, aby procesy prebehli maximálne efektívne a prvé práce sa začali v najbližšom možnom termíne,“ povedal Filip Macháček, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva NDS. NDS preto nastavila svoje interné procesy tak, aby všetky úkony súvisiace s obstarávaním, ktoré sú v jej kompetencii, boli riešené prioritne.

Predpokladaná hodnota zákazky je 1,473 miliardy eur bez DPH. Víťaz tendra bude zodpovedný za kompletnú výstavbu vrátane oboch tunelov, 11 mostov, dvoch križovatiek a nového strediska správy a údržby diaľnic, ktoré bude mať na starosti údržbu príslušného úseku D1.

Pozrite si kompletnú tlačovú besedu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok