V Poľsku spadol z neba záhadný objekt. Znepokojil obyvateľov, obsahoval nápisy v ruštine

22.8.2024 14:45

Poľské bezpečnostné zložky dostala do pohotovosti správa o neznámom objekte, ktorý spadol len pár desiatok kilometrov od ruských hraníc. V oblasti záhadné predmety padajú z neba pravidelne.

meteo balón.jpg
Foto: TASR/Pavol Ďurčo (ilustračná fotografia)
Ilustračná fotografia

Včera večer (21.8.) došlo v poľskej obci Orzechowo Olsztýnskom okrese k incidentu, ktorý okamžite zaujal pozornosť miestnych úradov.

Krátko po 20:00 spadol do lesnej oblasti patriacej miestnym obyvateľom neidentifikovaný objekt, informuje poľský denník Twój Kurier Olsztyński.

Po nahlásení incidentu na miesto okamžite dorazili záchranné služby a polícia, ktoré oblasť uzavreli a začali s vyšetrením záhadného objektu. Na prvý pohľad sa zdalo, že by mohlo ísť o meteorologický balón, čo je relatívne bežné zariadenie používané na meranie atmosférických podmienok.

Nezvyčajná kapsula

K objektu však bola pripojená kapsula s nápismi v ruštine, čo vzbudilo pozornosť ako miestnych, tak aj bezpečnostných zložiek. Obec je od hraníc ruskej enklávy Kaliningrad vzdialená približne 45 kilometrov vzdušnou čiarou.

Po dôkladnom preskúmaní objektu miestnym hasičským zborom bolo potvrdené, že neexistuje žiadne bezprostredné nebezpečenstvo spojené s týmto nálezom. Nebola potvrdená ani prítomnosť radiácie či škodlivých látok.

Napriek tomu bola oblasť počas celej noci strážená políciou a ráno bol predmet odvezený na ďalšie preskúmanie. Prípad teraz spadá pod dohľad prokuratúry.

Hovorca olsztynskej polície Jacek Wilczewski informoval, že aj keď existujú viaceré nejasnosti, najpravdepodobnejšou hypotézou zostáva, že objekt je skutočne meteorologický balón.

Túto verziu podporil aj hovorca operačného veliteľstva zložiek ozbrojených síl podplukovník Jacek Goryszewski, ktorý upokojil verejnosť s tým, že miesto incidentu bolo riadne zabezpečené a nie je dôvod na paniku.

Tento incident nie je prvým svojho druhu v danej oblasti. V uplynulom roku sa tu odohralo niekoľko záhadných udalostí, pri ktorých boli objavené neidentifikované objekty, pričom podrobnosti týchto prípadov zostávajú nejasné.

V marci 2023 spadol neidentifikovaný objekt v blízkosti poľského prezidenta a ministra národnej obrany počas vojenskej návštevy, čo spustilo rozsiahle vyšetrovanie bez jasného výsledku. Následne v máji a júni toho istého roka došlo k ďalším nevysvetleným pádom objektov neďaleko miest Nidzica a Szczytno. Tieto udalosti zostávajú dodnes neobjasnené.

Pozrite si reportáž o ruskej špionáži v Poľsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok