Severná Kórea opäť vyslala na južného suseda balóny s odpadkami. Tentoraz dopadli pred sídlo prezidenta v Soule

24.7.2024 09:04

Balóny s odpadkami, ktoré vyslala Severná Kórea, pristáli v stredu aj v areáli sídla prezidenta v Soule, uviedla prezidentská bezpečnostná služba. Informuje o tom agentúra Jonhap.

balóny KĽDR Južná Kórea
Foto: TASR/AP

Počas monitorovania najnovšej série balónov, ktoré Severná Kórea vypustila v stredu skoro ráno, objavila juhokórejská bezpečnostná služba na pozemku prezidentského komplexu odpadky z balónov, ktoré však nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo ani kontamináciu.

Podľa AFP je to prvýkrát, čo niektorý z balónov s odpadkami z komunistického severu zasiahol úrad juhokórejského prezidenta, ktorý je chránený desiatkami vojakov a v jeho okolí platí bezletová zóna.

Kto ponesie následky?

Pchjongjang začal takéto balóny vypúšťať nad územie svojho južného suseda od mája a podľa odhadov ich bolo už viac než 2000. Reaguje tak na balóny s letákmi kritickými voči Pchjongjangu, ktoré posielajú severokórejskí prebehlíci a aktivisti z Južnej Kórey.

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una minulý týždeň uviedla, že Južná Kórea bude čeliť "ničivým" následkom za opakované zhadzovanie letákov zameraných proti režimu v KĽDR.

Južná Kórea v reakcii na vypúšťanie balónov s odpadkami z KĽDR v nedeľu obnovila propagandistické vysielanie cez hranice smerom do KĽDR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok