Je Slovensko pred opičími kiahňami v bezpečí? Virológ radí, kedy byť opatrný

22.8.2024 13:52

Riziko nákazy ochorením mpox alebo tzv. opičích kiahní je v súčasnosti na Slovensku veľmi nízke. Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa vyskytujú priamo v postihnutej oblasti centrálnej Afriky, najmä v Konžskej demokratickej republike a susedných krajinách. priblížil to z virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Boris Klempa.

mpox opičie kiahne
Foto: TASR/AP

"Rizikovým je určite najmä promiskuitné správanie. Dobrá správa je, že voči tomuto ochoreniu máme k dispozícii aj modernú vakcínu, pôvodne vyvíjanú proti pravým kiahňam," uviedol Klempa.

Podotkol, že sa však neuvažuje o jej plošnom využívaní. Dá sa však podľa neho využiť pre najviac rizikové skupiny a prípadne aj pre identifikované kontakty nakazeného. "K dispozícii sú aj niektoré, rovnako pôvodne proti vírusu pravých kiahní vyvinuté, antivírusové látky. Máme teda k dispozícii viacero nástrojov, ako s ochorením bojovať," dodal.

K nám sa dostal už skôr

Ako ďalej odborník priblížil, vírus sa na Slovensko dostal už v roku 2022 počas epidemickej udalosti, ktorá nesúvisí s tou súčasnou. "Vtedy sme z poskytnutého klinického materiálu izolovali vírus a aj ho geneticky charakterizovali. Vieme aj vykonávať PCR test. Avšak nie sme oficiálne diagnostické pracovisko," ozrejmil Klempa.

Vírus je podľa jeho slov geneticky príbuzný vírusu pravých kiahní, ktorý bol mimoriadne nebezpečný a ktorý sa podarilo celosvetovo eliminovať vďaka očkovaniu. "Ochorenie sa začína nešpecifickými príznakmi ako horúčka, zväčšené lymfatické uzliny, únava či bolesť svalov. Po jednom až piatich dňoch prichádza k výskytu kožnej vyrážky, ktorá prechádza do tekutinou naplnených pupienkov a na záver do chrastičiek," priblížil s tým, že je to závažné, život ohrozujúce ochorenie. Zároveň sú vo všeobecnosti ťažkým priebehom najviac ohrozené deti a imunitne oslabení ľudia. Ochorenie takisto môže viesť aj k trvalému zjazveniu a strate zraku.

Ako sa ľudia nakazia?

Ako priblížil odborník, človek sa vírusom nakazí priamo z hostiteľského zvieraťa, ktorým sú viaceré druhy hlodavcov. "Následne sa však už potom vírus môže šíriť aj priamo z človeka na človeka. To si vyžaduje veľmi blízky kontakt, keď sa vírus musí dostať do tela cez sliznice alebo drobné rany na pokožke," dodal Klempa. Podotkol, že zdrojom vírusu sú práve kožné vyrážky.

Takisto môže prísť k prenosu aj cez kontaminované predmety, ako sú napríklad uteráky alebo posteľná bielizeň.

Svetová zdravotnícka organizácia minulý týždeň vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením dvoch kmeňov mpoxu v afrických štátoch. Od júla hlásia prípady nákazy aj z Burundi, Kene, Rwandy a Ugandy a nedávno bola infekcia zistená aj vo Švédsku, v Pakistane, na Filipínach a v Thajsku.

Pozrite si reportáž o tom, ako WHO zháňa vakcíny proti opičím kiahňam.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok