Kriminalita rastie, ale policajné kapacity nie. Situácia v Policajnom zbore sa stáva neudržateľnou, tvrdí SaS

22.8.2024 11:29 , Aktualizované: 22.8.2024 18:10

Situácia v Policajnom zbore sa stáva podľa predstaviteľov opozičnej strany SaS neudržateľnou, očakávajú ďalšie odchody policajtov. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) poukázal na štvrtkovej tlačovej konferencii aj na limitované právomoci polície riešiť kriminalitu po zvýšení hranice škody trestnou novelou.

"V polícii bude nedostatok príslušníkov, ktorí budú schopní riešiť situáciu, ktorá na Slovensku vzniká," priblížil Krúpa. Navrhovaných 5000 eur pre policajtov, ktorí odslúžili 20 rokov a zaviažu sa slúžiť minimálne ďalšie tri roky, považuje za nekoncepčné riešenie.

Poukázal na to, že zrušením Národnej kriminálnej agentúry sa uvoľnia nie stovky, ale len približne 100 policajtov, ktorí budú môcť posilniť iné oblasti alebo policajné obvody.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podľa Krúpu zvážiť, či a ako bude pokračovať vo svojej funkcii.

Narastajúca kriminalita

Predajcovia podľa poslankyne parlamentu a podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej signalizujú narastajúcu kriminalitu. Upozornila, že nie sú navýšené kapacity na priestupkových orgánoch. Kritizovala, že trestnú novelu nemala priestor polícia pripomienkovať.

Policajné a justičné orgány nemali zároveň podľa jej slov v súvislosti s prijatými zmenami trestnej politiky čas na prípravu. "Jednoducho toto speje naozaj k tomu, že bezpečnosť v krajine je ohrozená," doplnila exministerka spravodlivosti. Avizovala predloženie návrhov legislatívnych zmien.

Susko odmieta nárast deliktov

Novela Trestného zákona z dielne rezortu nadobudla účinnosť v auguste. Okrem iného sa zmenili viaceré trestné sadzby a upravili hranice škôd.

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tento týždeň odmietol vyjadrenia o náraste krádeží. Nie je podľa neho možné vyhodnocovať efekt novej legislatívy na mieru kriminality necelé tri týždne od jej účinnosti.

Považuje preto za nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov.

Ministerstvo podniká kroky k stabilizácii PZ

Súčasné vedenie MV SR podniklo viacero konkrétnych krokov smerom k stabilizácii Policajného zboru na riešenie podstavu, ktorý tu nechalo predošlé vedenie. Uviedol to hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Ministerstvo poukázalo na to, že v roku 2020 odišlo z PZ 1473 a o rok neskôr 1385 policajtov. "V minulom roku opustilo zbor 1288 policajtov, v tomto roku do konca júla skončilo služobný pomer 768 policajtov," zdôraznil Neumann.

Upriamil pozornosť napríklad na vyplatenie jednorazovej odmeny policajtom vo výške 500 eur v apríli tohto roka, vyplatenie odmien za kvalitné plnenie úloh vo výške 330 eur či hodnotiace odmeny do sumy 400 eur na výkonných útvaroch a do sumy 200 eur na ostatných útvaroch. Pripravuje sa aj masívna náborová kampaň.

"Zároveň intenzívne pokračujeme v hľadaní ďalších možností a riešení, ktoré by zabezpečili adekvátne platové podmienky príslušníkom PZ. Podarilo sa napríklad vyrokovať zvýšenie rizikového príplatku všetkým vyšetrovateľom na krajských a okresných riaditeľstvách PZ," doplnil Neumann. Uvažuje sa o zmene podmienok prijímacieho konania.

Celé vyjadrenie Krúpu a Kolíkovej si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok