Výročie okupácie ako memento. Opäť sa presadzuje politika jediného správneho názoru, hovorí premiér Fico

21.8.2024 17:58

Výročie okupácie Československa z roku 1968 vojskami krajín Varšavskej zmluvy by malo byť mementom aj teraz, keď sa opäť presadzuje politika jediného správneho názoru a za názorovú odvahu hrozí izolácia. Vyplýva to z vyhlásenia slovenského premiéra Roberta Fica, ktoré poskytol Úrad vlády SR.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti v Bratislave 20. marca 2024.
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Fico si myslí, že za odlišný politický názor teraz hrozí nevyberaný tlak zo strany vyspelých demokracií a izolácie.

Memento

"Výročie augustových udalostí v roku 1968 by malo byť mementom aj v súčasnosti, keď sa opäť presadzuje politika jediného správneho politického názoru a keď každý, kto prejavuje suverenitu a odvahu v názoroch na najzávažnejšie zahraničnopolitické témy, stojí pred nevyberaným tlakom vyspelých demokracií a hrozbou izolácie," vyhlásil Fico.

Podľa neho však práve 21. august 1968 pripomína, kam môže viesť politika "jediného správneho politického názoru" a odmietanie suverénnych a odvážnych postojov.

"Rozhodnutie signatárov Varšavskej zmluvy potlačiť s použitím vojenskej sily akýkoľvek iný než povinný jednotný názor obralo Čechov a Slovákov o možnosť vydať sa efektívnejšou a slobodnejšou cestou, ako ponúkal existujúci politický režim," uviedol Fico.

Európska komisia nedávno uviedla, že na Slovensku a v Maďarsku pretrvávajú významné problémy ohrozujúce boj proti korupcii, nezávislosť médií či fungovanie občianskej spoločnosti. Vláda v Bratislave v stredu toto hodnotenie označila za nevyvážené a miestami hrubo zavádzajúce.

Pozrite si reportáž k téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok