Pred 56 rokmi sa ľudia v Československu zobudili do nepríjemného rána. Krajinu obsadili okupačné vojská

21.8.2024 07:22

Pred 56 rokmi sa ľudia v Československu zobudili do nepríjemného rána. Krajinu obsadili vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Bulharska. Invázia sovietskych vojsk a armád Varšavskej zmluvy pod krycím názvom "Operácia Dunaj" sa vydávala za pomoc krajine, namierená však bola proti demokratizačným procesom u nás.

Superveľmoc Sovietsky zväz mal v 60. rokoch svoje vojská vo všetkých štátoch hraničiacich so západom, okrem Československa. 

Nielen občania, ale aj politici volali po posilnení slobody tlače a odstránenie cenzúry, občianskych práv, ekonomických zmenách a dokonca sa hovorilo aj o možnosti vlády viacerých strán, nielen komunistickej. Začalo sa cestovať na Západ a v malom podnikať. 

Okupácia snahy reformovať komunistický systém v ČSSR úplne zastavila. Rozhodlo sa o nej v Moskve 18. augusta 1968 na stretnutí generálnych tajomníkov komunistických a robotníckych strán krajín Varšavskej zmluvy. Podľa Brežnevovej doktríny mal Sovietsky zväz právo intervenovať v spojeneckých štátoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok