Múzeum na Liptove sa vyjadrilo k exponátu, ktorý mal zakázať Kuffa. V utorok ešte mlčalo

21.8.2024 10:48

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa mal údajne nakázať múzeu v Liptovskom Mikuláši, aby odstránilo exponát vyobrazujúci pohanský rituál. Múzeum sa najprv nechcelo vyjadriť, no v stredu zaujalo stanovisko.

kuffa múzeum jaskyniarstva.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák, Ján Krošlák

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši údajne odstránilo časť expozície zobrazujúcej pohanský rituál po zásahu štátneho tajomníka Štefana Kuffu.

Včera (20.8.) na to upozornila mimoparlamentná strana Demokrati. Jej enviromentálnemu expertovi Michalovi Kičovi to mali potvrdiť dva nezávislé zdroje.

Expozícia pôvodne zobrazovala prípravu ľudskej obety pohanskému božstvu z doby bronzovej. Klaňajúcu sa obetu nahradilo žito, z krku postavy šamana tiež zmizla maska vyrobená z ľudskej lebky. Kuffovi údajne prekážalo uctievanie pohanského boha.

Na včerajšie otázky denníka Pravda reagovalo múzeum slovami, že sa k danej téme nebude vyjadrovať. Podobne pre Denník N reagovali aj niektorí zamestnanci múzea.

Už sa vyjadrujú

Dnes (21.8.) však už múzeum stanovisko má. Uverejnilo ho na svoj profil na sociálnej sieti.

„Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši (SMOPaJ) sa odmieta zapájať do politických súbojov, rovnako ako odmieta šírenie informácií o údajnom nátlaku štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu do odborných činností, múzejnej práce či do jednotlivých prezentácií vystavovaných expozícií,“ píše na Facebooku.

Múzeum ďalej tvrdí, že zmeny v expozíciách vykonáva pravidelne. Vyobrazenie obete vraj zmizlo „z dôvodu jej prispôsobenia detskému publiku“.

„V minulosti SMOPaJ na túto časť zaznamenalo viacero ohlasov zo strany školských exkurzií aj individuálnych návštevníkov,“ doplnilo múzeum.

Demokrati plánujú konať

Demokrati ešte včera (20.8.) uviedli, že zasahovať do slobody vedeckého bádania si naposledy dovolil len totalitný režim. Podajú preto podnet na Múzejnú a galerijnú radu a medzinárodné inštitúcie. O situácii budú informovať aj Medzinárodnú radu múzeí.

Kuffu vyzvali, aby rešpektoval výsledky a slobodu vedeckého poznania, umožnil jeho sprístupnenie verejnosti a vlastný svetonázor nepovyšoval nad objektívnu pravdu.

Pozrite si aj reportáž k téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok