Figurínu nahradilo žito. Múzeum na Liptove odstránilo časť expozície, Kuffovi sa nepáčil pohanský rituál

20.8.2024 14:00

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši odstránilo podstatnú časť expozície. Urobilo tak po návšteve po štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu (nom. SNS).

Demokrati: Ďalšia cenzúra od Kuffu

Na zmenu v múzeu upozornila mimoparlamentná strana Demokrati, ktorá tvrdí, že "Kuffa zasahuje aj do vedeckého poznania" a z jeho strany ide o ďalší prípad cenzúry.

Vo vitríne chýba časť prezentácie pohanského rituálu z neskorej doby bronzovej, ktorú múzeum odstránilo na Kuffov pokyn. Spomínané múzeum totiž spadá pod rezort životného prostredia a je v priamej riadiacej pôsobnosti štátneho tajomníka.

Dioráma, teda obraz, ktorý má v divákovi vzbudiť ilúziu nejakého reálneho priestoru, mala byť po návšteve Kuffu upravená tak, aby nezobrazovala uctievanie pohanského božstva ľudskou obetou. Figurína klaňajúceho sa obetovaného tak bola nahradená žitom.

"Štefan Kuffa sa doslova vysmieva ľudskému poznaniu a práci generácií archeológov, historikov a speleológov. Ideologické zásahy do vedeckého bádania sú v slobodnej spoločnosti neakceptovateľné,“ hovorí bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Takto vyzerala expozícia pred zmenou.

Denník Pravda oslovil múzeum s otázkami, či Kuffa do expozície naozaj zasiahol. "K uvedeným otázkam sa nebudeme vyjadrovať," uviedla pre Pravdu vedúca oddelenia pre styk s verejnosťou Eva Mauritzová.

Názor na úkor faktov

Strana tvrdí, že zasahovať do slobody vedeckého bádania si naposledy dovolil len totalitný režim. Demokrati preto podajú podnet na Múzejnú a galerijnú radu a medzinárodné inštitúcie. O situácii budú informovať aj Medzinárodnú radu múzeí.

Kuffu vyzývajú, aby rešpektoval výsledky a slobodu vedeckého poznania, umožnil jeho sprístupnenie verejnosti a vlastný svetonázor nepovyšoval nad objektívnu pravdu.

"Jeho názory nemôžu ísť na úkor historických faktov. Takéto popieranie a obmedzovanie šírenia vedeckých poznatkov k verejnosti ohrozuje samotné základy usporiadania našej spoločnosti," upozornil Kiča.

Pozrite si reportáž o Kuffovi a prerušenom predstavení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok