VIDEO: To, čo vyzerá ako sci-fi, je nová realita. Ukrajina nasadila do prvej línie "štvornohých vojakov"

Ukrajina začala využívať na zber údajov, prepravu nákladu a sledovanie robotické služobné psy. Ukrajinskí vojaci ich vyslali do prvej línie blízko Torecka.

roboticky pes na Ukrajine K-9
Foto: X/ Koba

Psy už od staroveku striehli na nepriateľov, strážili väzňov a chránili vojakov. Aj keď je "najlepší priateľ človeka" až príliš ochotný riskovať svoj život, pretože nedokáže pochopiť riziká, ktorým čelí, vedci sa teraz snažia o vyvinutie jednorazovej verzie psích pomocníkov v boji.

V prvej línii pri Torecku

V júni 2022 oznámila americká armáda, že poskytne Kyjevu dvojicu robotických psov, ktoré by mohli pomôcť pri odstraňovaní mín a pri likvidácii inej munície, píše The National Interest.

O dva roky neskôr sa ukrajinskí vojaci z 28. samostatnej mechanizovanej brigády podelili na Telegrame o skúsenosti s robotickým psom v bojových podmienkach. Zatiaľ čo v minulosti boli robotické psy využívané najmä na stráženie a hliadkovanie v okolí vojenských základní, tentoraz ich ukrajinskí vojaci vyslali do prvej línie. Slúžili ako prieskumníci v okolí dedín blízko Torecka.

Odborníci považujú robotické psy pri hľadaní mín za rovnako účinné ako živé. Ibaže v tomto prípade sa nemusia báť o ich labky či dokonca životy.

Zbiera údaje aj stráži

K-9 sa využíva na zber údajov, prepravu nákladu a na dozor. „Robotický pes disponuje pokročilými technologickými vlastnosťami, ktoré ho robia mimoriadne vhodným na takéto úlohy. Vďaka svojej štvornohej konštrukcii má vysokú pohyblivosť, čo mu umožňuje prekonávať rôzne prekážky a pracovať na nerovnom povrchu,“ uviedol portál United 24Media.

Systém rovnováhy zabezpečuje stabilitu, zatiaľ čo pokročilé senzory a kamery mu umožňujú vnímať okolie a vyhýbať sa prekážkam.

Nie je jasné, či je ukrajinský robotický pes navrhnutý podľa modelu Unitree Go2 vyvinutom v Číne. Čínsky štvornohý robot sa vyznačuje tým, že používa 4D senzor LIDAR (detekcia svetla a dosahu) spolu so svetelnou kamerou s rozlíšením 1 280 × 720 pixelov umiestnenou v nose.

Go2 unesie približne 10 kg a dosahuje rýchlosť až 18 kilometrov za hodinu. Síce nie je taký rýchly ako skutočný pes, ale nikdy sa neunaví. Funguje, až pokiaľ sa nevybije batéria.

Pozrite si reportáž z 11. augusta 2024 o tom, že vojnu už pocítili aj Rusi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok