Scéna ako zo sci-fi filmu. Robotický pes sa stal hrdinom, počas zásahu zachránil životy policajtov

30.3.2024 06:30

Policajti v Spojených štátoch zažili dramatickú situáciu pripomínajúcu scénu z futuristických filmov. Policajtom pomáhal v službe robotický pes, ktorý im zachránil život. Zastavil totiž strely, ktoré by inak mohli policajtov zasiahnuť. Zo psa sa stal hrdina a lúčenie s ním preto niesli ťažko.

robotický pes
Foto: Profimedia (ilustračné foto)

Robotické psy môžu byť veľmi nápomocné, o čom sa policajti z Massachusetts presvedčili na vlastnej koži. Začiatkom marca so sebou zobrali na zásah do domu aj Roscoa - štvornohého robota na diaľkové ovládanie. 

Lokalizoval ozbrojeného muža

John Ragosa z massachusettskej štátnej polície opísal, že v tomto prípade robotický pes vstúpil do domu ako prvý. Roscoe mal na sebe kameru, vďaka ktorej lokalizoval podozrivého. Ozbrojeného muža našiel v pivnici, píše portál CNN Prima News.

Páchateľ však nezaváhal a robota zrazil na zem a začal utekať. Napriek tomu, že sa Roscoe znovu postavil na nohy a nasledoval podozrivého, nepodarilo sa mu zločinca úspešne zachytiť. Ten robota dvakrát postrelil do končatín a raz do tela, čo spôsobilo straty spojenia medzi policajtmi a Roscoem.

Hrdina Roscoe

Napriek neúspechu sa štvornohý robot pre zásahový tím ukázal byť užitočným. „Zachytil strely, ktoré by inak, pravdepodobne, zasiahli niektorého z nás,“ povedal Ragosa.

Zásah sa pre robotického psa stal osudným. Jeho poškodené telo bolo poslané späť k výrobcovi. 

Policajti dúfajú, že čoskoro dostanú náhradu. „Je to skvelý pomocník. Dokáže ísť hore, otvárať dvere a automaticky zdvíhať predmety,“ dodal Ragosa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok