Budmerický kaštieľ bude spravovať drobná manželská firma z Cífera. Nevedno, ako ju Šimkovičovej rezort vybral

19.8.2024 15:13

Kaštieľ v Budmericiach, v ktorom za lacno oslavoval svoje päťdesiate narodeniny generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala, zveril rezort malej firme z Cíferu. Má jedného zamestnanca a minimálne zárobky.

budmerický kaštieľ.jpg
Foto: TASR/Dano Veselský

Budmerický kaštieľ má nového správcu. Ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej uzatvorilo zmluvu s malou stavebnou firmou Krino stav z neďalekého Cífera. Upozornila na to organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Upozorňuje, že ide o firmu s jediným zamestnancom a minimálnymi skúsenosťami s verejnými zákazkami.

Spoločnosť Krino stav bola založená v roku 2017, no až minulý rok sa jej podarilo dosiahnuť zisk nad 5-tisíc eur.

Firma nemá skúsenosti so správou podobných objektov ani s verejnými zákazkami. Do zoznamu subjektov, ktoré sa môžu uchádzať o takéto zákazky, bola zapísaná len minulý mesiac. Nová zmluva s ministerstvom kultúry tak predstavuje pre Krino stav najväčší obchodný kontrakt v jej histórii.

Zmluva, ktorá sa objavila v Centrálnom registri zmlúv, je na správu kaštieľa do konca roka a mesačne firme garantuje 14 480 eur s DPH. To je o niečo viac, než ministerstvo platilo predchádzajúcemu správcovi – obecnému podniku z Budmeríc, ktorý si fakturoval 13 750 eur s DPH mesačne.

Tento obecný podnik sa o kaštieľ staral od roku 2021, no podľa ministerstva mal zanedbávať svoje povinnosti, čo viedlo k ukončeniu spolupráce.

Žiadne verejné informácie

Organizácia tiež upozorňuje, že výber správcu nebol predmetom verejnej súťaže. Na základe nedávno uvoľnených pravidiel verejného obstarávania sa ministerstvo mohlo rozhodnúť priamo, bez verejného tendra. Zástupcovia Krino stavu uviedli, že ich záujem o správu kaštieľa vznikol už minulý rok, keď sa zúčastnili verejnej súťaže, no nepodali cenovú ponuku.

Majiteľmi firmy sú podľa obchodného registra manželia Križanovci - Vladimír a Monika. Tvrdia, že s ministerkou Šimkovičovou ani s jej pravou rukou Lukášom Machalom sa osobne nepoznajú. „Manželka to sleduje, máme pred dôchodkom a kaštieľ pod nosom, tak sme vyskúšali a uspeli sme,“ uviedol pre TIS Vladimír Križan.

Starosta Budmeríc Jozef Savkuliak, ktorý do roku 2021 spravoval kaštieľ obecnými službami, podľa TIS kroky ministerstva kritizuje.

Podľa neho obec dokázala správu a prevádzku zabezpečiť vďaka zamestnávaniu šiestich ťažko zdravotne postihnutých zamestnancov a vyššej cene za služby. Ministerstvo však minulý rok víťaza súťaže nevybralo a rozhodlo sa zmeniť správcu bez ďalších verejných diskusií.

Savkuliak zároveň označuje postup ministerstva za pomstu a šikanu. Tvrdí, že obecné služby odvádzali kvalitnú prácu a spĺňali všetky podmienky zmluvy. Dodáva, že bývalé vedenie ministerstva bolo s prácou obce spokojné, vrátane kultúrnych akcií organizovaných v kaštieli.

Pozrite si reportáž o snahe opozície odvolávať ministrov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok