Podporu Kusej a Drličku nenájdete, všetky príspevky sú zmazané. Nový riaditeľ SNG tvrdí, že galéria má byť apolitická

Zo stránky Slovenskej národnej galérie, ale aj sociálnych sietí zmizli príspevky na podporu odvolanej Alexandry Kusej a odvolaného Mateja Drličku. Príkaz poslal zamestnancom nový poverený riaditeľ Anton Bittner.

SNG
Foto: ta3/Matej Kurila

Zároveň žiada zamestnancov obmedziť akékoľvek komentovanie na sociálnych sieťach. Vyplýva to z interného dokumentu, ktorý získali Aktuality.sk.

SNG má byť apolitická

Podľa nového povereného riaditeľa má byť Slovenská národná galéria apolitická.

Na Facebooku či Instagrame už nenájdete ani výzvu, aby návštevníci nechali na oplotení galérie odkaz, ktorý ju mal podporiť. Iniciátori príspevku tak urobili pre odvolanie riaditeľov SNG Alexandry Kusej a SND Mateja Drličku.

Príspevok, v ktorom sa zamestnanci ospravedlňujú "poverenému generálnemu riaditeľovi za škody", už tiež nenájdete.

Spomínané škody mali vzniknúť so zverejnením zvukového záznamu z internej porady. Na nej počuť Antona Bittnera, ako hovorí, že "nemá znalosti o umeleckých dielach".

Profesionálne vedenie inštitúcie

Hovorkyňa galérie Bohdana Hromádková informovala, že web a sociálne siete SNG slúžia "na propagáciu odborných a kultúrnych podujatí" s tým, že poverený generálny riaditeľ vydal tento príkaz s cieľom "zabezpečiť profesionálne vedenie inštitúcie a ochranu jej dobrého mena a reputácie".

Od tohto vyjadrenia sa mnohí zamestnanci dištancovali.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. augusta 2024 o odvolaní riaditeľov SND a SNG.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok