Sudca odmietol návrh obžaloby na Ficovho poradcu, zistil závažné procesné chyby. Prokurátor nesúhlasí

19.8.2024 12:05 , Aktualizované: 20.8.2024 09:13

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Roman Púchovský odmietol obžalobu na Dávida Lindtnera, advokáta a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III. Vec vrátil prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby. Ten protestuje.

Podľa našich informácií bolo uznesenie poradcovi premiéra Roberta Fica doručené pondelok (19. augusta). Detaily sa dočítate v uznesení, ktoré má ta3 k dispozícii.

Rozhodnutie však nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť.

Susko sa mu ospravedlnil

Ministerstvo spravodlivosti sa Lindtnerovi v súvislosti s jeho väzobným stíhaním v júli ospravedlnilo.

Ospravedlnenie sa týkalo zásahu do jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť vydaním uznesenia Najvyššieho súdu z novembra 2020.

Uznesením Najvyšší súd rozhodol o vzatí Lindtnera do tzv. kolúznej a pokračovacej väzby. Ústavný súd v apríli 2022 toto rozhodnutie na podklade Lindtnerovej sťažnosti zrušil.

Lindtner požadoval od ministerstva náhradu nemajetkovej ujmy v sume 29-tisíc eur za nezákonné rozhodnutie súdu, ktorého následkom bolo obmedzenie jeho osobnej slobody.

Prokurátor podal na exsudcu obžalobu 1. júla 2022. Má ísť o dva skutky prečinu nepriamej korupcie a jeden skutok zločinu zasahovania do nezávislosti súdu.

Pozrite si reláciu Téma dňa z 29. mája 2024, ktorej hosťom bol advokát Lindtner.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok