Česko trápia silné búrky. Vo viacerých obciach hlásia veľké škody

18.8.2024 22:14

Česko sužuje nepriaznivé počasie. Západnou a južnou časťou krajiny sa v nedeľu poobede prehnala silná búrka s dažďom.

Extrémne zrážky zaznamenali v obci Stachy. „Voda je v niekoľkých objektoch. Búrka napáchala škody na súkromnom aj verejnom majetku,“ povedal portálu Novinky.cz starosta obce Petr Lampa.

"Stachy na Šumave zasiahla veľmi intenzívna búrka s úhrnaom zrejme cez 80 milimetrov. Na mieste sú veľké škody. Na Zbirožsku potom spadlo podľa radarových odhadov aj okolo 100 milimetrov,“ uviedli meteorológovia na sociálnych sieťach.

Zvýšené počty výjazdov hasičov

Juhočeskí hasiči napočítali za popoludnie vyše dvadsať výjazdov, predovšetkým v okrese Prachatice a Strakonice.

„Búrka s naozaj silným lejakom trvala asi hodinu a najhoršie to bolo po 15. hodine. Ja bývam na okraji Strakoníc a práve čerpám vodu z pivnice. Naši dobrovoľní hasiči majú v teréne všetku techniku. Určite čerpajú aj v Dražejove,“ uviedol pre portál starosta Strakonic Břetislav Hrdlička. V obci zatopilo aj základnú školu.

Zvýšené počty výjazdov hlásia aj stredočeskí hasiči. Vypomáhali im aj kolegovia z Prahy. „Z dôvodu silného dažďa zasahujeme v súčasnej dobe u trinástich udalostiach na severozápade Prahy, najmä sa jedná o odčerpávanie vody z pivníc a komunikácií. Vypomáhame tiež pri udalostiach kolegom zo Stredočeského kraja v najbližších oblastiach mesta,“ napísali v nedeľu poobede pražskí hasiči na sociálnej sieti X.

Búrky sa v dôsledku zvlneného studeného frontu môžu v Česku vyskytnúť aj v prvej polovici noci na pondelok. Okrem prívalového dažďa je tiež možný výskyt búrok s krúpami a nárazov vetra dosahujúcich 70 kilometrov za hodinu. Českí meteorológovia v nedeľu zvýšili stupeň nebezpečenstva na vysoký.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok