Našich susedov zasiahnu veľmi silné búrky. Meteorológovia zvýšili stupeň nebezpečenstva na vysoký

18.8.2024 15:10

Veľmi silné búrky sa môžu v priebehu nedele ojedinele vyskytnúť v Česku. Tamojší meteorológovia zvýšili stupeň nebezpečenstva na vysoký, informuje portál iDnes.cz.

počasie ochladenie dáždnik
Foto: TASR/František Iván

V prívalových zrážkach môže napršať približne 50 milimetrov, v opakovaných búrkach i viac. Na Morave a v Sliezsku zostáva v platnosti varovanie pred silnými búrkami, vyplýva z aktuálnej výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ako ďalej upozornil, búrky sa v dôsledku zvlneného studeného frontu budú v ČR vyskytovať v nedeľu popoludní, večer a v prvej polovici noci na pondelok. Okrem prívalového dažďa je tiež možný výskyt búrok s krúpami a nárazov vetra dosahujúcich 70 kilometrov za hodinu.

Búrky sa začali tvoriť už okolo poludnia

Okolo poludnia sa už začali tvoriť prvé búrky na západe Čiech, veľmi silná búrka zasiahla napríklad okolie mesta Toužim na Karlovarsku. Neskôr popoludní veľmi silné búrky dorazia podľa meteorológov aj na Českomoravskú vrchovinu a do severovýchodných Čiech, večer potom na Moravu a do Sliezska, píše iDnes.cz.

ČHMÚ aj naďalej varuje, že vietor môže vyvracať stromy a spôsobiť rozsiahlejšie škody na majetku, výpadky v energii či problémy v doprave.

Búrky sa najmä v juhovýchodnej polovici Česka objavili aj v sobotu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok