Nikto nič neprekazil. Rusko poprelo správy o rokovaniach s Ukrajinou

18.8.2024 17:45

Rusko v nedeľu poprelo tvrdenia americkej tlače, že ukrajinská ofenzíva v západoruskej Kurskej oblasti prekazila nepriame rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Katare o zastavení vzájomných úderov na energetickú infraštruktúru.

Ukrajina
Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová pred novinármi vyhlásila, že žiadne rozhovory s Ukrajinou - ani priame, ani nepriame a ani o útokoch na kritickú infraštruktúru - sa neviedli a nevedú.

"Nikto nič neprekazil, pretože nebolo čo prekaziť," vyhlásila Zacharovová. "Po apríli 2022, keď Kyjev ukončil rokovania s Ruskom a o päť mesiacov neskôr sám sebe právne zakázal rokovania viesť, jediné kontakty medzi ruskou stranou a kyjevským režimom sa uskutočňovali cez sprostredkovateľov. A to len kvôli humanitárnym otázkam, predovšetkým kvôli výmene zajatcov," dodala hovorkyňa podľa denníka Kommersant.

Nie je o čom rokovať

Hovorkyňa pripomenula, že po vpáde ukrajinských vojenských síl do Kurskej oblasti ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina chce týmto útokom posilniť svoje vyjednávacie pozície, ale s ukrajinskými úradmi už nie je o čom rokovať.

Americký denník The Washington Post v sobotu napísal, že Ukrajina a Rusko mali tento mesiac do Kataru vyslať svoje delegácie, ktoré mali rokovať o dohode, ktorá by zastavila útoky na energetickú infraštruktúru na oboch stranách. 

Podľa amerického denníka to uviedli diplomati a funkcionári oboznámení s rozhovormi, ktoré mohli údajne vyústiť do čiastočného prímeria, čo by poskytlo obom stranám úľavu. Nepriame rozhovory, v ktorých Katari mali mali slúžiť ako mediátori a stretávať sa zvlášť s ukrajinskou a zvlášť s ruskou delegáciou, zmaril prekvapujúci vpád ukrajinských vojakov do Kurskej oblasti.

Invázia na Ukrajinu

Ruské vojská na Putinov rozkaz vpadli do susednej krajiny 24. februára 2022, a rozpútali tak najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Ukrajina, podporovaná dodávkami zbraní a ďalšej pomoci zo Západu, sa bráni ruskej agresii už viac ako 900 dní.

Rusko okupuje zhruba 18 percent ukrajinského územia. Vpád ukrajinských vojakov do Kurskej oblasti, ktorý sa začal 6. augusta, označujú západné agentúry za prvý vojenský vpád na ruské územie od druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok