Za múrmi najväčšej väznice na Slovensku. Nahliadnite do života odsúdených v Hrnčiarovciach nad Parnou

Na Slovensku máme 18 väzníc. Najväčší, no zároveň najmladší ústav na výkon trestu je v Hrnčiarovciach nad Parnou neďaleko Trnavy. S kamerou sme sa boli pozrieť za múrmi našej najväčšej väznice.

Kedysi čisto ženské zariadenie má kapacitu 1433 lôžok a dnes si tu odpykáva trest viac ako tisíc mužov s minimálnym stupňom stráženia. Odsúdený smie opustiť múry väznice, keď komisia rozhodne, že sa môže zamestnať. 

"Viac ako 55 percent odsúdených odchádza do práce. Dnes ich odišlo 460. Spravidla pracujú mimo ústavu a dokonca 40 chodí bez príslušníka do práce. Ide najmä o to, aby si zarobili. Pracujú na stavbách, v skladoch či vykladajú kamióny. Pomáhať môžu aj vnútri väznice, v práčovni alebo v kuchyni. Časť z nich napríklad upratuje na ministerstve spravodlivosti," povedal riaditeľ ÚVTOS v Hrnčiarovciach nad Parnou, Marek Kresan.

Zariadenie v Hrnčiarovciach nad Parnou má svoje špecializované oddiely.

Psychiatrická liečebňa je skoro vždy plná tých, ktorí majú súdom nariadenú ústavnú liečbu.

"Najčastejšie tú máme drogovo závislých, pervitín je teraz topka, potom alkoholikov a zriedka máme gamblerov," uviedla psychiatrička ÚVTOS v Hrnčiarovciach nad Parnou, Monika Dluhá.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok