Pravda ma držala pri živote. Politický zajatec opísal čas, ktorý strávil v najtvrdšom väzenskom režime v Rusku

16.8.2024 00:00

Vladimir Kara-Murza, ruský spisovateľ a aktivista, bol prepustený v rámci historickej výmeny zajatcov. Po strávení na samotke a v neľudských podmienkach vníma svoje prepustenie ako „surrealistické“.

Vladimir Kara-Murza
Foto: TASR/AP

Politický väzeň Vladimir Kara-Murza, ruský spisovateľ a aktivista, bol po viac ako dvoch rokoch väznenia prepustený z „najtvrdšieho väzenského režimu“ v Rusku.

Kara-Murza, ktorý strávil 11 mesiacov na samotke, opísal svoj život vo väzení ako „nekonečný a nezmyselný".

Žil v izolácii

Kara-Murza, ktorý je tiež britským občanom, bol zadržiavaný za svoj silný odpor voči ruskému útoku na Ukrajinu a väznený v zariadení v Omsku.

Počas svojej väzby, ktorá zahŕňala neľudské podmienky, kde mal obmedzený kontakt s vonkajším svetom a svoju rodinu mohol kontaktovať iba raz, prežil takmer rok v izolácii.

Pozrite si aj reportáž z 2. augusta o prepustených väzňoch:

Pripomínal si, že mal pravdu

Prvého augusta bol súčasťou najväčšej výmeny zajatcov medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny a bol medzi 24 väzňami, ktorí boli prepustení.

V rozhovore pre Washington Post, ktorý prebral britský telerozhlas BBC Kara-Murza vyjadril vďačnosť za svoju slobodu a označil svoje prepustenie za „surrealistické“.

Po dlhých mesiacoch strávených v izolácii a psychickom tlaku našiel silu vo svojej kresťanskej viere, historických vedomostiach a presvedčení o pravde svojich činov.

Kara-Murza tiež poznamenal, že jeho vedomie, že „mal pravdu“, mu pomohlo prežiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok