Počet poistných udalostí narastá. Samosprávy bojujú s vysokými nákladmi, extrémne počasie poškodilo budovy

17.8.2024 17:12

Extrémne teplá trápia aj naše mestá a obce. Pribúda počet poistných udalostí a samosprávam narastajú náklady na odstraňovanie kalamít spôsobených extrémnym počasím. Na energetické zabezpečenie budov by potrebovali päť miliard eur.

Teploty v týchto dňoch sa na mnohých miestach Slovenska priblížili k štyridsiatim stupňom Celzia.

Náklady sú privysoké

Na Slovensku máme približne 15 500 verejných budov, ale väčšina z nich nespĺňa požadované tepelno-technické kritériá. Podľa prepočtov samospráv by rekonštrukcia všetkých budov na požadovanú úroveň energetickej efektivity stála viac ako päť miliárd eur.

Jedným z najlacnejších a zároveň efektívnych riešení je podľa odborníkov vysádzanie stromov. Ich tieň poskytuje ochladenie okolitého priestoru a zeleň zároveň zachytáva dažďové kvapky a zmierňuje hluk. Ďalším z odporúčaní je podpora budovania zelených striech, ktoré taktiež napomáhajú zadržiavať vodu a znižovať teplotu v budove.

Samosprávy prosia o pomoc vládu

Extréme teplá sprevádza zvýšený počet požiarov, ničivých búrok, povodní či dlhotrvajúceho sucha. Samosprávy upozorňujú, že na klimatické zmeny nie sú pripravené, ani technicky, ani finančne. Od vlády preto požadujú posilniť možnosti vlastných príjmov ako aj externých zdrojov.

Klimatické zmeny sužujú celý svet. Náklady na odstraňovanie katastrof zapríčinených počasím sú tak čoraz vyššie. Štatistiky ale ukazujú, že v pomere k rastu svetovej ekonomiky sa ale dlhodobo znižujú. Čisto v číselnom vyjadrení to znamená, že svet bohatne rýchlejšie ako rastú výdavky spôsobené klimatickými katastrofami.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok