Vedci zistili nové informácie o asteroide, ktorý vyhubil dinosaurov. Vyriešiť môžu aj záhadu pôvodu vody na Zemi

18.8.2024 05:45

Debata o povahe vesmírneho telesa, ktoré spôsobilo vyhynutie dinosaurov na Zemi, zaujíma vedcov už desiatky rokov. Nová štúdia pridala ďalší kamienok do mozaiky.

GVHekDzW0AQKqPp.jpeg
Foto: X / Science Magazine

Práca zverejnená vo štvrtok 15. augusta v prestížnom časopise Science pomocou inovatívnej techniky preukázala, že vinník posledného masového vymierania pred 66 miliónmi rokov vznikol za Jupiterom. A zároveň vyvrátila myšlienku, že išlo o kométu, napísala agentúra AFP.

Tento nový pohľad na asteroid (či planétku), ktorý narazil v Chicxulubu na území dnešného mexického polostrova Yucatán, by mal umožniť lepšie pochopiť históriu nebeských telies, ktorá narazila do Zeme.

Zaujímavý výsledok

"Teraz môžeme povedať, že tento asteroid sa pôvodne sformoval za Jupiterom," povedal agentúre AFP Mario Fischer-Gödde, hlavný autor štúdie a geochemik z Kolínskej univerzity.

Ide o mimoriadne zaujímavý výsledok, a to aj preto, že tento typ asteroidov do našej planéty naráža len zriedka. Podľa neho by sa tento druh informácií mohol ukázať ako užitočný pri posudzovaní budúceho ohrozenia zemegule alebo pri vysvetľovaní, ako sa dostala voda na Zem.

Analýza sedimentov

Táto nová práca vychádza z analýzy vzoriek sedimentov vzniknutých pred 66 miliónmi rokov, ktoré zahŕňali častice vyvrhnuté do ovzdušia po dopade asteroidu.

Vedci merali izotopy (teda typy atómov) kovového chemického prvku ruténia. Ruténium sa v pozemských sedimentoch nevyskytuje, takže vedci vedeli, že ruténium, ktoré namerali, pochádza "stopercentne" z asteroidu.

"Naše laboratórium v Kolíne nad Rýnom je jednou z mála, ktoré je schopné vykonávať tento druh analýzy," zdôraznil Mario Fischer-Gödde. A dodal, že ide o prvé štúdium asteroidu z Chicxulubu alebo akéhokoľvek iného významného nebeského telesa, ktoré narazilo do Zeme.

Asteroid typu C

Izotopy ruténia možno použiť na rozlíšenie dvoch hlavných skupín planétok či asteroidov: planétok typu C (uhlíkatých), ktoré vznikli vo vonkajšej slnečnej sústave, a planétok typu S (kremičitanových), ktoré vznikli vo vnútornej slnečnej sústave. Štúdia dospela k záveru, že asteroid zodpovedný za vyhynutie dinosaurov bol asteroid typu C, ktorý sa sformoval za Jupiterom.

Predchádzajúce štúdie tento predpoklad vyslovili už pred dvoma desaťročiami, ale s oveľa menšou istotou.

Tento výsledok je pozoruhodný, pretože väčšina meteoritov, čo sú kusy asteroidov, ktoré dopadajú na Zem, sú podľa Fischera-Göddeho meteority typu S. Znamená to teda, že ničivý asteroid priletel priamo spoza Jupitera? Podľa vedca nie nevyhnutne.

"Nemôžeme si byť istí, kde sa asteroid tesne pred dopadom na Zem nachádzal," vysvetlil. Podľa neho sa po svojom vzniku mohol zastaviť v páse asteroidov, ktorý sa nachádza medzi Marsom a Jupiterom a odkiaľ pochádza väčšina meteoritov.

Štúdia tiež vyvrátila myšlienku, že objekt, ktorý pred 66 miliónmi rokov narazil do Zeme, bol v skutočnosti kométou (ľadové horniny vyvíjajúce sa na okraji slnečnej sústavy). Táto hypotéza bola predložená v hojne publikovanej štúdii v roku 2021, ale bola založená na štatistických simuláciách.

Analýzy vzoriek teraz ukazujú, že objekt mal veľmi odlišné zloženie od určitej kategórie meteoritov, uhlíkatých chondritov, o ktorých sa predpokladá, že v minulosti boli kométami. Podľa Maria Fischera-Göddeho je preto "nepravdepodobné", že by dotyčný objekt bol kométou.

Využiteľnosť výsledkov

Na otázku širšej využiteľnosti týchto výsledkov predkladá geochemik dve odpovede.

Po prvé sa domnieva, že lepšie vymedzenie povahy asteroidov, ktoré dopadali na našu planétu od jej začiatku, teda zhruba pred 4,5 miliardami rokov, by mohlo pomôcť vyriešiť záhadu pôvodu vody na Zemi. Vedci sa domnievajú, že vodu mohli na Zem priniesť asteroidy, ale je pravdepodobnejšie, že išlo o asteroidy typu C, ako bol ten, ktorý dopadol pred 66 miliónmi rokov, aj keď dopadajú menej často.

Návrat v čase podľa výskumníka umožňuje tiež pripraviť sa na budúcnosť. "Ak zistíme, že aj ďalšie staršie masové vymierania sú 'spojené s asteroidmi typu C', potom ak by takýto asteroid jedného dňa opäť prekročil dráhu Zeme, 'museli by sme byť veľmi opatrní'," hovorí. "Pretože to by tiež mohol byť ten posledný, ktorý kedy uvidíme," dodáva.

Pozrite si reportáž z 9. júla o tom, ako Ariane 6 vyniesla do vesmíru satelity.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok