Nová nádej na život? Vedci objavili na Marse stopy vody, nachádza sa hlboko pod povrchom

14.8.2024 05:00

Hlboko vo vonkajšej kôre Marsu sa pravdepodobne nachádza zásobáreň tekutej vody. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke s odvolaním sa na novú analýzu údajov zo sondy InSight americkej vesmírnej agentúry, ktorá skúma vnútro Marsu a tamojšiu seizmickú aktivitu.

Perseverance Mars
Foto: Profimedia

Sonda InSight už štyri roky pomocou seizmografu zaznamenáva otrasy z hĺbky červenej planéty. Analýza otrasov a toho, ako presne sa planéta pohybuje, odhalila "seizmické signály" prítomnosti tekutej vody, uvádza BBC. Vedci podľa nej skúmali, ako rýchlo sa seizmické vlny šíria. To potom umožnilo odhadnúť, prostredníctvom akého materiálu tak s najväčšou pravdepodobnosťou robia.

Stopy vody a mikróbov

Analýza naznačuje zásobárne vody v hĺbke približne 10 až 20 kilometrov v marťanskej kôre. Pravdepodobne tam presakovala z povrchu pred miliardami rokov, keď na Marse existovali rieky, jazerá a možno aj oceány, uviedol podľa agentúry AP vedec z Kalifornskej univerzity Vashan Wright, ktorý sa na výskume podieľal.

Výsledky výskumu vedcov boli publikované vo vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Na potvrdenie prítomnosti vody a hľadanie známok potenciálneho mikrobiálneho života by boli potrebné vrtáky a ďalšie zariadenia, poznamenala AP.

Analýza pokračuje

Sonda InSight pristála na Marse v novembri 2018 a NASA pôvodne očakávala, že bude fungovať dva roky. Jeho misiu nakoniec americká vesmírna agentúra po štyroch rokoch ukončila. Hoci InSight už nie je funkčný, vedci naďalej analyzujú údaje, ktoré zozbieral.

V roku 2022 vedci oznámili, že vďaka seizmografu na sonde InSight a sonde MRO obiehajúcej okolo Marsu zistili obrovský kráter a veľké kusy ľadu v jeho okolí, čo je dôležité pre prípadnú budúcu ľudskú misiu na Mars.

Pozrite si archívnu reportáž o štarte vesmírnej lode Starliner z 5. júna 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok