Napätie neutícha. Izrael zabil veliteľa elitných jednotiek hnutia Hizballáh

17.8.2024 15:17 , Aktualizované: 17.8.2024 19:38

Izraelská armáda uviedla, že pri dronovom útoku na juhu Libanonu v sobotu zabila Husajna Ibráhíma Kasaba, jedného z veliteľov elitných jednotiek šiitského hnutia Hizballáh.

GVLQ86vWkAEoU8f.jpeg
Foto: X / Emanuel (Mannie) Fabian

Kasab bol zasiahnutý pri jazde na motocykli blízko pobrežného mesta Súr (nazývaného tiež Týr či Týros). Informoval o tom server The Times od Israel (ToI), podľa ktorého Hizballáh neskôr smrť Kasaba potvrdil.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva už skôr podľa agentúry DPA oznámilo, že pri izraelskom útoku na motocykel v tejto oblasti zahynul jeden človek. Na sociálnych sieťach sa objavili armádne zábery útoku i fotografie obhorenej motorky. Kasab bol členom elitných jednotiek Radván. Ich velitelia sa stali terčom izraelských útokov už v minulosti.

Hizballáh potvrdil, že zomrel človek s menom Husajn Ibráhím Kasab, nespresnil však, aká bola jeho hodnosť a pozícia v rámci skupiny, podotýka ToI.

Napätie medzi Izraelom a Libanonom v posledných týždňoch vzrástlo. Izraelská armáda koncom júla v Bejrúte zabila významného veliteľa libanonského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra. Táto akcia bola odvetou za raketový útok na Golanské výšiny okupované Izraelom, pri ktorom zomrelo 12 ľudí a ktorý Izrael prisudzuje Hizballáhu. Libanonské hnutie odmieta, že by bolo za útok zodpovedné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok