Svetom sa šíria opičie kiahne. Nákaza sa objavila už aj v Pakistane, prvý prípad eviduje aj Európa

Svet je v pozore. Vírusové ochorenie opičích kiahní sa šíri po celých kontinentoch. Nákaza sa objavila aj v Pakistane, a preto spozorneli aj ďalšie ázijské krajiny. Švédi tvrdia, že prvý prípad, ktorý sa vyskytol v Európe, majú pod kontrolou.

Na letiskách v Pakistane sprísnili kontrolu cestujúcich a pustili sa aj do dezinfekcie. V nemocnici v meste Pešawar už zriadili aj izolačné oddelenie.

Budú monitorovať osoby aj tovary

Na situáciu s opičími kiahňami v Ázii zareagovala aj Čína. Avizovala, že bude monitorovať osoby a tovary, ktoré na jej územie prichádzajú z oblastí, kde sa za posledný polrok ochorenie mpox objavilo.

"Vďaka skúsenostiam z poslednej epidémie v roku 2022 majú mnohé komunity vysokú úroveň informovanosti. Poznajú toto ochorenie. Poznajú príznaky a vedia, ako sa majú izolovať. V Nemecku a iných krajinách sme mali aj očkovacie kampane, takže môže existovať určitá už existujúca imunita. Takže sa bezprostredne neobávam, že sa tento vírus rýchlo rozšíri mimo Afriky, ale samozrejme primerané riziko tu je," uviedol vedúci oddelenia infekčných chorôb Leif Erik Sander.

Nie je potrebné uzatvárať hranice

"Choroby nepoznajú hranice, ľudia ich budú naďalej prekračovať, či už legálne alebo nelegálne. Šírenie ochorenia to nezastaví," tvrdí odborníčka na verejné zdravie v núdzových situáciách Brownyn Nichol.

„V tejto fáze by som neodporúčal všeobecnú očkovaciu kampaň pre širokú populáciu. Je jasné, že vakcíny, ktoré sú k dispozícii na celom svete, sú teraz potrebné v Afrike," dodal Sander.

Prvý prípad aj v Európe

Prvý prípad ochorenia mpox sa tento týždeň vyskytol aj v Európe. "Ide o osobu, ktorá cestovala v regióne, kde sa vyskytuje nový variant ochorenia mpox. A keď sa vrátila domov do Švédska, objavili sa u nej príznaky, veľmi rýchlo ju diagnostikovali a izolovali. A táto osoba sa má dobre, máme ju pod kontrolou," hovorí hlavný epidemiológ Švédska Magnus Gisslen.

Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb však očakáva výskyt ďalších prípadov v Európe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok