Dve dekády sa problém neriešil, teraz hrozí katastrofa. Vrakunská skládka je časovaná ekologická bomba

Vrakunská skládka je časovaná ekologická bomba. O toxickom stave oblasti sa vie viac než dve dekády. Minister životného prostredia má podobný plán ako jeho predchodcovi a to zlikvidovať ju.

Dlhodobo neriešený problém skládky v bratislavskej mestskej časti môže vyústiť do ekologickej katastrofy.

Blíži sa katastrofa?

Chemikálie sa zvážali na toto miesto ešte minulé storočie a jedovatý odpad je teraz zasypaný pod povrchom. Podzemné vody prúdia smerom z Vrakune cez celý Žitný ostrov.

"Podzemná voda je v pohybe, čiže rozpúšťa kontaminované látky a nesie ich spolu do Žitného ostrova. Ten pohyb je síce pomalý, ale vytrvalý," uviedol geofyzik a odborník na podzemné vody Tibor Kovács.

Kontaminovaná časť, dlhá šesť kilometrov, neodvratne preniká do najväčšieho zdroja našej pitnej vody. "Ročne cez túto skládku pretečie asi 450-tisíc kubíkov vody, ktorá sa kontaminuje. Čiže nám ročne natečie do Žitného ostrova, a po rozriedení nám kontaminuje milióny kubíkov pitnej vody," tvrdí Kovács.

Čaká sa na riešenie

Časovaná bomba pod zemou stále čaká na konkrétne riešenie. "Najradšej by som bol, keby sa to vyviezlo niekam. Je to taký chemický koktejl látok, ktoré tam nikdy nebudú nič dobré robiť," hovorí starosta Vrakune Martin Kuruc.

"Riešime kompletné odstránenie skládky, pripravujeme riešenie, ktoré by dočasne vedelo vytvoriť odizolovaný priestor, kde sa prenesie skládka na dodatočnú separáciu," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Ohrozené je zdravie obyvateľov

Dočasným riešením by mohla byť takzvaná enkapsulácia. Vybudovanou stenou pod zemou okolo celej skládky by sa dalo zabrániť ďalším únikom látok.

"Keď by sme aj v súčasnosti tú stenu spravili a odstavili, tak ešte minimálne 50 rokov budú niektoré látky smerom na Žitný ostrov v koncentráciách, ktoré budú vysoko nad normou pitnej vody," tvrdí geofyzik a odborník na podzemné vody Tibor Kovács.

Skládka bude minulosťou

Ohrozené je zdravie obyvateľov. Niekoľko rokov platí v okolitých mestských častiach zákaz používania vody zo studní na pitie či polievanie záhrad. Kedy bude skládka minulosťou ani aký spôsob likvidácie zvolí, minister Taraba nepovedal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok