Samosprávy budú musieť zbierať aj textilný odpad. Na recykláciu ale nemáme dostatočné kapacity

Samosprávam ostáva už len necelých päť mesiacov. Od januára budú musieť zbierať aj textilný odpad. Envirorezort nedávno vydal manuál, ktorý má obciam pomôcť sa na túto povinnosť pripraviť. Primátori a starostovia však vravia, že je krátky a všeobecný.

zber textilného odpadu
Foto: TASR/ František Iván

Raz za šesť týždňov obyvatelia nechcené oblečenie zabalia do vreca, vyložia ho pred svoj dom a mesto ho odvezie. Tak textilný odpad už dnes triedi mesto Senec. 

"Keď mesto zaviedlo zber kuchynského odpadu, tak rozdelilo mesto na niekoľko častí a jednej takejto skupine sme zaviedli pilotný zber textilu. Robíme to už od januára, zatiaľ to má veľký úspech," uviedla hovorkyňa mesta Senec Martina Ostatníková.

Zbierajú zatiaľ len textil, ktorý sa dá znovu použiť. Za mesiac sa im podarí vyzbierať 500 až 800 kíl oblečenia. 

"Ešte pripravujeme aj červené vrece, do ktorého by mohol ísť aj poškodený textil," doplnila Ostatníková.

Hoci sú na povinný zber textilu pripravení, nepáči sa im, že celá zodpovednosť by mala byť len na ich pleciach. 

"Bolo by výborné, keby štát zohľadnil aj zodpovednosť výrobcov a distribútorov, ako je to aj pri papieri," vysvetlila hovorkyňa mesta Senec.

Kapacity nie sú dostatočné

Samosprávy sa majú sami rozhodnúť, akým spôsobom budú textilný odpad už o 5 mesiacov zbierať. Triediť budú musieť aj zničený textil. Skúsenosti so zberom má už roky Ekocharita. Práve oni nás upozornili, že starý zničený textil u nás nemá konečnú stanicu.

"Na Slovensku je aktuálna kapacita na recykláciu textilného odpadu 13-tisíc ton. Recykluje sa prevažne priemyselný textil, potenciál zberu textilného je niekde na úrovni 60-tisíc ton, to znamená, že nemáme dostatočne kapacity na recykláciu textilu," povedal generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

Okrem toho, že nemáme zberne textilného odpadu, chýbajú aj spaľovne komunálneho odpadu. Máme na Slovensku len dve - v Bratislave a Košiciach. Samosprávam, ktoré sú od nich ďaleko, ostáva podľa Ekocharity len jediné - zničený textil vyhodiť na skládku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok