Balíčky pre ruských civilistov. Ukrajina pripravuje humanitárnu pomoc do Kurskej oblasti

16.8.2024 21:32

Ukrajina vybudovala sklady vo svojej Sumskej oblasti, odkiaľ posiela humanitárnu pomoc ruským civilistom v Kurskej oblasti, ktorej časť okupuje ukrajinská armáda. Napísala to v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka.

Na tomto obrázku z videa poskytnutého tlačovou službou ruského ministerstva pre mimoriadne situácie ľudia nastupujú do autobusu počas evakuácie z bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami v Belovskom okrese, Kurská oblasť, Rusko, pondelok 12. augusta 2024.
Foto: TASR/AP

Medzitým ruská prokremeľská organizácia podľa denníka The Moscow Times oznámila, že dvaja jej členovia zahynuli pri ostreľovaní, keď pomáhali evakuovať ľudí z Kurskej oblasti.

"Ukrajina si plní svoje záväzky podľa medzinárodného humanitárneho práva. Občania, ktorých Rusko opustilo, sú väčšinou starší ľudia, ľudia so zdravotným postihnutím a rodiny s deťmi. Potrebujú potraviny, vodu a lieky," napísal Klymenko na platforme Telegram.

Dodal, že ukrajinské úrady pripravili približne 150 potravinových balíčkov, ktoré armáda odviezla ruským civilistom v Kurskej oblasti.

Pripravujú humanitárny koridor

Ukrajinský minister neuviedol, koľko skladov úrady zriadili. Na videu, ktoré sprevádza jeho oznámenie, je okrem iného vidieť veľký nafukovací stan a ukrajinských vojakov, ktorí vykladajú, nakladajú a prenášajú plastové balíky.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok uviedla, že Ukrajina pracuje na možnej trase humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z Kurskej oblasti do ukrajinského mesta Sumy. Ruská strana nepožiadala o koridor na svojom území, dodala vicepremiérka. Predtým prisľúbila, že medzinárodné humanitárne organizácie budú mať prístup do vymedzenej zóny.

Evakuácia civilistov naďalej prebieha

Nie je jasné, koľko ruských civilistov zostáva v dedinách obsadených Ukrajinou. Ruské úrady už skôr oznámili, že z Kurskej oblasti evakuovali desaťtisíce miestnych obyvateľov. Ukrajinci, ktorí už tretí rok odolávajú rozsiahlej ruskej vojenskej agresii, uskutočnili 6. augusta nečakaný vpád do tohto západoruského regiónu, pričom údajne obsadili niekoľko stoviek kilometrov ruského územia a naďalej hlásia postup.

Medzitým ruská organizácia s názvom Všeruský ľudový front oznámila, že pri ostreľovaní v Kurskej oblasti zahynuli dvaja jej členovia - zdravotník a mediálny koordinátor.

"Pomáhali odvážať civilistov do dočasných ubytovacích centier," uviedla skupina na Telegrame s tým, že tretia osoba utrpela zranenia. Ich vozidlo bolo podľa organizácie zasiahnuté granátom. Skupina neuviedla, ktorá strana konfliktu ho vystrelila. Všeruský ľudový front založil súčasný ruský prezident Vladimir Putin v roku 2011, keď bol premiérom.

Pozrite si reportáž o evakuácii obyvateľov z Kurskej oblasti z 15. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok