Ukrajina hlási postup v Kurskej oblasti. Zajali stovky vojakov, Kyjev za nich očakáva výmenu

16.8.2024 20:26

Ukrajinské sily postúpili v niektorých úsekoch ruskej Kurskej oblasti o jeden až tri kilometre, uviedol v piatok veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. Informuje o tom agentúra Reuters.

Vojaci
Foto: TARS/AP

Ukrajina oznámila, že po rozsiahlom cezhraničnom útoku zo 6. augusta prevzala kontrolu nad 82 osadami v oblasti s rozlohou 1 150 štvorcových kilometrov.

Syrskyj informoval prezidenta Volodymyra Zelenského o bojoch v oblasti Malaja Lokňa, približne 11,5 kilometra od ukrajinskej hranice. "Situácia je vo všeobecnosti pod kontrolou, všetko prebieha podľa plánu," uviedol Syrskyj vo videu, ktoré Zelenskyj zverejnil aj na platforme Telegram. Veliteľ zároveň doplnil, že im boje v oblasti Malej Lokne zrejme umožnia zajať mnohých ľudí.

Zelenskyj očakáva výmenu zajatcov

Ukrajinskí predstavitelia ozrejmili, že počas cezhraničnej invázie došlo k zajatiu stoviek ruských vojakov. Vyjadrili preto presvedčenie, že sa vďaka tomu urýchli výmena ukrajinských bojovníkov držaných v Rusku.

"Operáciou v Kurskej oblasti posilňujeme naše pozície a dopĺňame 'výmenný fond' Ukrajiny," napísal na sociálnej sieti X Zelenskyj.

Syrskyj dodal, že na ukrajinskom fronte na východe pokračujú intenzívne boje, najmä v oblasti Torecka a strategického centra Pokrovska.

Pozrite si archívnu reportáž o prieniku ukrajinskej armády do Ruska z 11. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok