Kyjev dostal zelenú. Londýn povolil Ukrajine používať britské zbrane na ruskom území

15.8.2024 18:56

Londýn povolil Kyjevu používať ich zbrane na ruskom území. Britská vláda vyhlásila, že Ukrajina má právo na sebaobranu proti útokom Moskvy, čo nevylučuje ani operácie vo vnútrozemí Ruska.

Vybavenie zo Spojeného kráľovstva má Ukrajina používať v súlade s medzinárodným právom. Kyjev tak môže využívať na ruskom území londýnske tanky, protitankové strely a iné vojenské vybavenie. Rakety Storm Shadow sa však môžu používať naďalej len na území Ukrajiny. 

"Je potrebné zvýšiť efektívnosť systému velenia a riadenia vojsk v súčinnosti so správou tamojších oblastí. Vyčleníme ďalšie sily a prostriedky, ktoré budú vyslané na plnenie hlavných úloh v Kurskej oblasti a v Belgorodskej oblasti," uviedol ruský minister obrany Andrej Belousov

Rusko posilní obranu v Belgorodskej oblasti, ktorá susedí so severom Ukrajiny. V rovnakom čase Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Ukrajinci dobyli ruské mesto Sudža v Kurskej oblasti. Dodal, že ich armáda postúpila 35 kilometrov hlboko do ruského územia. V oblasti údajne zriadila aj kanceláriu vojenského veliteľa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok