Generálna prokuratúra usmernením zastavila staršie kauzy. Opozícia žiada zvolanie mimoriadnej schôdze s odvolaním Suska

16.8.2024 18:38

Generálna prokuratúra medzitým vydala usmernenie k trestnej novele, ktoré sa môže dotknúť viacerých politických káuz. Opozícia sa obáva, že odídu do stratena a za zmeny v justícii a prerušenie trestu Dušanovi Kováčikovi žiada odvolanie ministra Suska.

Po tom, čo Ústavný súd potvrdil väčšinu z novely trestných kódexov, vydala Generálna prokuratúra tento týždeň usmernenie. V ňom uvádza, ako majú postupovať prokurátori podľa nových pravidiel. 

"V nadväznosti na nález ÚS k trestnej novele bolo na zabezpečenie jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní vydané usmernenie," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Generálna prokuratúra tak zastavila aj staršie kauzy. Obvinenia za údajné podplácanie sa napríklad zbaví poverený predseda parlamentu Peter Žiga. 

"Prokuratúra SR bude tak, ako doteraz jednotne aplikovať zákon prijatý zákonodarným orgánom," dodala Drobová.

"V zásade, podľa obsahu, je negatívnym pokynom. A negatívne pokyny sú zakázané zákonom o prokuratúre, takže si myslím, že usmernenie v tejto časti je v rozpore so zákonom," uviedol bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Žiadajú odvolanie

Opozícia kritizuje rozhodnutie prokuratúry a dlhodobo aj ministra spravodlivosti pre novelu trestných kódexov. Pridáva aj ďalší prípad - prerušenie trestu bývalému špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi. 

Minister zareagoval

Šéf rezortu spravodlivosti je však presvedčený, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik má dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces.

Vo videu na sociálnej sieti tvrdí, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným aj výkon trestu. Opozícia sa kritikou voči Suskovi a návrhom na odvolanie snaží prekrývať svoju neschopnosť, tvrdí minister.

"Miera nenávistných komentárov, ktoré idú na vrub mojej osoby či mojich najbližších spolupracovníkov, už dávno presahuje únosnú mieru a všetci máme v živej pamäti, čo dokáže masáž verejnej mienky v neprospech vládnej garnitúry," povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

"Teraz uvidíte výsledky - zastavené konania. Noviny budú každý druhý deň prinášať informácie o tom, kde, kto a ako bolo zastavené trestné stíhanie," vyjadril sa bývalý minister spravodlivosti a podpredseda strany Viliam Karas (KDH).

S nárastom agendy po novele Trestného zákona môžu mať podľa exministra Karasa zase problém Okresné úrady a iné správne orgány. Vraj ani policajti nevedia, čo po novom môžu.

"Máme informácie z okresných riaditeľstiev PZ, že tam vládne zmätok, nie sú metodické usmernenia," dodal Karas.

Parlamentná opozícia sa preto spojila a žiada zvolanie mimoriadnej schôdze, kde navrhne odvolanie ministra Suska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok