PS, SaS a KDH chce odvolať Šimkovičovú a Suska. Mimoriadne rokovanie bude pravdepodobne v utorok

16.8.2024 11:00 , Aktualizované: 16.8.2024 16:35

Opoziční poslanci podali v piatok podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnych schôdzí Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a aj ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Mimoriadne rokovanie parlamentu bude zvolané pravdepodobne na utorok (20. 8.) predpoludním.

Informovali o tom predstavitelia opozičných strán PS, SaS a KDH na tlačovej konferencii. Podľa rokovacieho poriadku NR SR má byť mimoriadna schôdza zvolaná do siedmich dní.

Opozícia vychádza z podateľne:

Čo vyčítajú ministrom?

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.      

Podpredsedníčka parlamentného kultúrneho výboru Zora Jaurová (PS) si myslí, že Šimkovičová nemá ani najmenšie predpoklady na výkon funkcie ministerky. "Za desať mesiacov sa jej podarilo rozložiť a nahlodať všetko prakticky dobré a fungujúce, čo v kultúre máme - verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, rekonštrukcie pamiatok, erbové kultúrne inštitúcie," skonštatovala. Rezort podľa Jaurovej riadi generálny tajomník služobného radu ministerstva Lukáš Machala.  Pripomenula, že po odvolaní šéfa SND Mateja Drličku nemá už skoro dva týždne divadlo štatutára. SNG po odvolaní riaditeľky Alexandry Kusej riadi podľa Jaurovej človek, ktorý podľa vlastných slov nevie nič o umení. Dodala, že Šimkovičová a Machala nie sú kompatibilní s kultúrou. Vládu treba podľa nej okamžite rekonštruovať.

Kolíková: Susko rozkladá justičné orgány

Susko podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) rezignoval na spravodlivosť a ohrozuje bezpečnosť krajiny, keď rozkladá justičné orgány. Dodala, že hrubo zasahuje do súdnej moci, čo sa stalo pri prípade Kováčika. "To, že minister spravodlivosti má nejaký zákonný priestor, aby prepúšťal aj osoby, ktoré sú vo výkone trestu, neznamená, že sa predpokladá, že bude prepúšťať právoplatne odsúdených korupčných ľudí. Toto určite nikdy zákonodarca nepredpokladal," povedala. Pripomenula, že asistoval aj pri presadení zmien trestných kódexov.

Poslanec za KDH Marián Čaučík doplnil, že to, čo sa deje vo vláde, prekračuje všetky hranice a mal by to riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). KDH od začiatku vytvorenia vlády hovorilo, že Šimkovičová sa nemala stať ministerkou kultúry. "Aj preto, že sa zaslúžila o etablovanie dezinformačnej scény," povedal Čaučík.

Schôdze budú pravdepodobne v utorok

Mimoriadne rokovanie parlamentu k návrhom na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) bude zvolané pravdepodobne na utorok (20. 8.) predpoludním. Uviedli to z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fico nevidí dôvod na odvolávanie

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už deklaroval, že nevidí žiadny dôvod na odvolanie ani jedného z ministrov. Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom. Susko aj Šimkovičová majú jeho podporu. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vníma podanie podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na jej odvolanie ako bežnú súčasť práce opozície. Ide podľa nej o ďalší pokus opozície zamaskovať svoju neschopnosť navrhovať pragmatické riešenia. Ministerstvo kultúry SR si naďalej plne stojí za všetkými krokmi, ktoré realizovalo v súvislosti s SND a Slovenskou národnou galériou (SNG). Uviedla to riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

Ministerka si myslí, že opozícia nevie navrhovať pragmatické riešenia ku skutočným problémom, ktoré by mali byť v centre záujmu parlamentu a verejnosti. Rezort kultúry deklaruje, že svoje rozhodnutia riadne a podrobne vysvetlil verejnosti na tlačových konferenciách aj formou tlačových správ.

"Koalícia sa vyjadrila jednotne, že stojí za všetkými ministrami vlády, ministerka má aj podporu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Martina Šimkovičová aj naďalej zostáva plne sústredená na napĺňanie cieľov, ktoré si rezort kultúry stanovil," priblížila Bačinská.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť nižšie:

Hnutie Slovensko návrh nepodpísalo

Jaurová priblížila, že návrhy nepodpísali poslanci hnutia Slovensko, ale predpokladá, že na schôdzi sa zúčastnia. "Máme indície, že NR SR nebude uznášaniaschopná, tým pádom sa to posúva na septembrovú schôdzu," odpovedala na otázku, či sa podarí o návrhoch na odvolanie rokovať.

Hnutie ale informovalo, že podporí odvolanie ministra spravodlivosti Suska a ministerky kultúry Šimkovičovej. Rovnako tiež pridá podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Dolinkovej. 

Hovorca Matúš Bystriansky uviedol, že ostatné opozičné strany mali dostatok podpisov aj bez hnutia Slovensko. „Je na škodu veci, ak sa celá opozícia nerozhodne pre spoločné kroky, ktoré by mohli byť gestom aj pre verejnosť, ako spolu postupovať proti tejto vláde, ktorá sa nestará vôbec o občanov a ich jediná priorita je dostať našich ľudí z väzenia a zabezpečiť si beztrestnosť,“ povedal Bystriansky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok