Zobudil sa bez častí pľúc a pečene. Bývalý zajatec opísal hrôzostrašné praktiky Číny na neželaných menšinách

17.8.2024 05:45

V roku 2006 sa po nútenej operácii zobudil o časť orgánov ľahší. Bývalý čínsky náboženský väzeň rozrozprával príbeh, z ktorého mrazí. Obetí môže byť vyše 100-tisíc ročne.

Si Ťin-pching si zaistil tretie funkčné obdobie šéfa Komunistickej strany. V najužsom vedení sú jeho spojenci
Foto: TASR/AP

„Keď som sa zobudil, bol som stále v nemocnici a cítil som strašnú bolesť v boku. Bola na mňa napojená zakrvavená hadička. Bol som pripútaný k posteli,“ opísal čínsky zajatec.

Pei Ming sa následne vrátil do väzenia, kde zažíval problémy s dýchaním a častú únavu. Do nemocnice sa opäť vrátil o dva roky neskôr, po tom, ako držal vo väznici protestnú hladovku.

V jednu noc sa mu podarilo presvedčiť strážcu, aby ho odpútal, keďže potreboval ísť na toaletu. Strážca údajne zaspal predtým, ako sa Pei Ming vrátil a on mal tak možnosť ujsť z nemocnice cez požiarne schodisko.

Pred nemocnicou si zastavil taxík do mesta Tiencin, odkiaľ následne ušiel do Thajska, kde mu bol udelený azyl v utečeneckom tábore Organizácie spojených národov. Nasledujúcich niekoľko rokov strávil utekaním pred čínskou vládou a v roku 2020 odletel do Spojených štátov, kde žije dodnes.

V Amerike si tiež dal spraviť radu testov, ktoré odhalili, že mu chýba časť pľúc a pečene.

„Vtedy som si neuvedomoval, že ide o odber orgánov. Až po absolvovaní lekárskych testov som zistil, že mi boli vyoperované orgány,“ povedal Pei Ming.

V minulosti sa objavilo viacero podozrení, podľa ktorých Čína praktizuje nedobrovoľné odoberanie orgánov na príslušníkoch rôznych etnických, náboženských či jazykových menšín. Podľa niektorých odhadov sa týchto procedúr odohrá v krajine až 100-tisíc ročne. Drvivá väčšina obetí operáciu neprežije.

Pozrite si archívnu reportáž o pracovných táboroch pre etnických Ujgurov:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok