Zobudil sa bez častí pľúc a pečene. Bývalý zajatec opísal hrôzostrašné praktiky Číny na neželaných menšinách

17.8.2024 05:45

V roku 2006 sa po nútenej operácii zobudil o časť orgánov ľahší. Bývalý čínsky náboženský väzeň rozrozprával príbeh, z ktorého mrazí. Obetí môže byť vyše 100-tisíc ročne.

Si Ťin-pching si zaistil tretie funkčné obdobie šéfa Komunistickej strany. V najužsom vedení sú jeho spojenci
Foto: TASR/AP

Keď ušiel z Číny, zistil, že mu chýba časť orgánov. Reč je o Čeng Pei Mingovi, ktorý 9.8. vystúpil na panelovej diskusii vo Washingtone D.C. v Spojených štátoch.

Pei Ming účastníkom diskusie, ako aj portálu The Diplomat, vyrozprával svoj hrozivý životný príbeh. Občan Čínskej ľudovej republiky je totiž jediným známym preživším násilnej praktiky, o ktorej sa roky len šepká - núteného odobrania orgánov.

Jedná sa o procedúru, ktorá sa vykonáva na príkaz Komunistickej strany Číny. Tá si drží v krajine už desaťročia absolútnu moc a má na svedomí mnoho kontroverzií, ktoré iné krajiny označili za zásahy do základných ľudských práv.

Mnohé z týchto činov sa týkajú menšinových etník a náboženstiev, pričom prominentnou témou za posledné roky bola represia a údajná genocída etnických Ujgurov.

Dôvodom bola viera

Komunistická strana však, aspoň podľa svedectiev Pei Minga, neprenasleduje len etnické skupiny, ale aj ľudí vyznávajúcich náboženstvo Falun Gong, spiritualistickú vieru založenú na budhistických tradíciách.

Čínska vláda považuje veriacich za ohrozenie svojej moci a v minulosti ich označila za „nebezpečný kult“. Podľa niektorých odhadov boli v krajine doposiaľ zatknuté státisíce vyznávačov Falun Gongu.

Pei Mingov príbeh podľa jeho slov začal v roku 1999 a pokračoval až do jeho úteku v roku 2006. Medzi rokmi 1999 a 2004 bol opakovane zatknutý a mučený. V niektorých prípadoch mučenie pokračovalo, až dokým Pei Ming neodpadol od bolesti.

„Mučenie vo väzení bolo veľmi systematické. Jedným z nich bolo psychické a druhým fyzické mučenie. Psychicky na mňa a na členov mojej rodiny vyvíjali nátlak, pretože chceli, aby som sa vzdal svojej viery vo Falun Gong, a ak by som to neurobil, prinútili by moju manželku, aby sa so mnou rozviedla, keď budem vo väzení,“ opísal pre The Diplomat bývalý čínsky väzeň.

Počas pobytu za mrežami údajne Pei Mingovi dozorcovia pravidelne odoberali vzorky krvi. Počas jedného z mučení sa podarilo väzňovi prehltnúť hrdzavý klinec a malý ostrý predmet, kvôli čomu musel byť prevezený do nemocnice.

Chýbali mu orgány

Čínski doktori jeho rodine tvrdili, že operácia, ktorú musia vykonať, má len 20-percentnú úspešnosť. Na operačnom stole však Pei Minga neoperovali preto, aby vybrali cudzie predmety z jeho zažívacieho traktu. Počas procedúry mu mali z tela odobrať časť orgánov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok