VIDEO: V tureckom parlamentu sa hromadne pobili poslanci. Bitku začal bývalý futbalista, zapojili sa aj ženy

16.8.2024 17:03

V tureckom parlamente v piatok prepukla bitka pri rokovaní o väznenom opozičnom poslancovi Canovi Atalayovi. Najmenej dvaja poslanci utrpeli zranenia. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AFP. Podľa videa na sociálnych sieťach sa do bitky zapojilo aj niekoľko žien.

turecky parlament
Foto: X/Sevda Karaca

Bitka kvôli väznenému aktivistovi

Bitku, pri ktorej aj striekala krv, odštartoval poslanec vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Alpay Ozalan. Bývalý profesionálny futbalista dal päsťou predstaviteľovi opozície Ahmetu Sikovi. Sik krátko predtým kritizoval vládu kvôli väznenému právnikovi, aktivistovi a poslancovi Atalayovi. Do sporu sa vložilo niekoľko ďalších poslancov, bitka nakoniec trvala takmer pol hodiny a zapojili sa desiatky zákonodarcov.

Štyridsaťosemročný právnik a aktivista Atalay bol v roku 2022 odsúdený na 18 rokov väzenia za pokus o zvrhnutie vlády kvôli tomu, že pomáhal organizovať celoštátne protivládne protesty v roku 2013. Napriek tomu Atalay kandidoval vlani v máji vo voľbách do parlamentu a bol zvolený. V januári mu však bol pozastavený mandát.

Spor medzi tureckými súdmi

Atalayov prípad vlani na jeseň vyvolal ostrý spor medzi tureckými súdmi. Ústavný súd vtedy nariadil jeho prepustenie, Najvyšší súd sa však odmietol verdiktu podriadiť. Tento krok znovu vzbudil obavy ohľadom vlády práva v krajine a stavu justície, napísala agentúra AP.

Európsky súd pre ľudské práva proces proti Atalayovi označil za nezákonný, uviedla DPA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vtedy postavil na stranu najvyššieho súdu a uviedol, že Ústavný súd sa dopustil viacerých chýb, píše AFP.

Parlament mal počas dnešného zasadnutia prerokúvať rozhodnutie Ústavného súdu o obnovení Atalayovho poslaneckého mandátu. Rokovanie bolo po bitke prerušené.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok