V talianskom parlamente to vrelo. Poslanci sa pobili, jedného museli odviezť na vozíku

13.6.2024 08:32

Talianskeho opozičného poslanca v stredu po bitke v dolnej komore talianskeho parlamentu odviezli z budovy na vozíku. Informuje o tom agentúra DPA.

taliansky parlament
Foto: Profimedia

Leonardo Donno z populistickej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) spadol na zem po tom, ako v dolnej komore talianskeho parlamentu vypukla šarvátka. Parlament v tom čase rokoval o návrhu zákona o differencovanej autonómii, ktorý predložila ultrapravicová strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej.

Návrh v prípade schválenia prisúdi talianskym krajom viac autonómnych právomocí. Opozícia s návrhom nesúhlasí a kritizovala ho.

Kvalita života obyvateľov

Regióny najmä na juhu Talianska sa obávajú toho, že štát by mohol na kraje presunúť zodpovednosť za dôležité oblastíi ako je školstvo či zdravotníctvo. Prišiel by tým síce o časť príjmov, no v ekonomicky menej rozvinutých regiónoch by to znamenalo zníženie kvality života obyvateľov.

Počas prvého čítania zákona pred niekoľkými mesiacmi vypukli medzi poslancami v hornej komore talianskeho parlamentu slovné prestrelky.

Video z parlamentu

Teraz počas druhého čítania zákona v dolnej komore opoziční poslanci rozvinuli taliansku zástavu a spievali štátnu hymnu.

Video z parlamentu zachytáva Donna pri pokuse odovzdať vlajku talianskemu ministrovi regionálneho rozvoja a autonómie Robertovi Calderolimu. Parlamentní zriadenci sa mu v tom snažili zabrániť, následne k Donnovi pristúpilo niekoľko vládnych poslancov a vypukla šarvátka.

Predseda dolnej komory parlamentu prisľúbil prešetrenie incidentu. Bezprostredne nebolo jasné, či Donnov pád spôsobili údery päsťou a kopance.

Kontrola v nemocnici

Neskôr pre televíznu stanicu La7 vyhlásil, že čaká na kontrolu v nemocnici. Pád podľa jeho slov bol príčinou pádu silný úder do hrudnej kosti, po ktorom nemohol dýchať.

Strana M5S incident na sociálnych sieťach odsúdila ako vážny a hanebný a žiadala prísne a okamžité opatrenia.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. novembra 2023 o mafii v Taliansku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok