Masový cestovný ruch sa vymkol z rúk. Miestnym obyvateľom narástli ceny bývania

16.8.2024 16:39

Situácia sa vymkla z rúk. Tak sa cítia miestni obyvatelia mnohých turistických centier, ktorí dopad masového turizmu zažívajú na vlastnej koži. Ceny bývania si pomaly ale isto neúnosné a terčom ich hnevu sa stávajú hordy návštevníkov naháňajúcich selfie.

V uplynulých týždňoch vyšli do ulíc najpopulárnejších španielskych destinácií desaťtisíce demonštrantov, ktorí žiadajú obmedzenie masového cestovného ruchu a prehodnotenie obchodného modelu, ktorý podľa nich zvýšil ceny bývania a vyhnal miestnych obyvateľov z miest. 

Organizátori protestov od Malagy po Malorku a od Gran Canarie po Granadu zdôraznili, že protesty nie sú namierené proti cestovnému ruchu samému osebe, ale skôr vyzývajú na vyváženejší prístup. Analogické problémy sa však týkajú turistických destinácií na mnohých iných miestach. Napríklad grécky ostrov Santorini vlani navštívilo takmer 3 a pol milióna turistov. To vytvára tlak na zastaranú infraštruktúru a zároveň vytláča obyvateľov ostrova z trhu s bývaním. 

Miestne úrady teraz tlačia na ústrednú vládu, aby na ostrove nepovolila ani jedno lôžko navyše, a navrhli obmedziť počet návštevníkov výletných lodí z približne 17 000 na 8 000 denne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok