Bratislava ožíva korunováciami. Trojdňové podujatie bude plné šermu, tanca, dobovej hudby či módy

16.8.2024 16:22

Korunovačný sprievod, honosné vyšperkované kostýmy, kráľ a kráľovná na koňoch, ukážky šermu i divadla, to všetko a omnoho viac zažijete počas víkendu v hlavnom meste. Bratislava pozýva na tradičné korunovačné slávnosti.

Trojdňové podujatie bude plné šermu, tanca, dobovej hudby, ale aj ďalších sprievodných aktivít.

"My zobrazujeme vo festivale okamihy, ktoré sú spojené s korunovačnými slávnosťami. To znamená, aby každý našiel svoj spôsob ako sa dotknúť minulosti," uviedol predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board Vladimír Grežo.

"Napríklad deti si budú môcť zobraziť svoje erby svojich rodín a toho, o čom snívajú v spojitosti s históriou, dospelí budú môcť zúčastniť sa vzdelávacích prehliadok, ktoré sa týkajú korunovačnej Bratislavy," dodal Grežo.

Slávnostnú atmosféru môžu návštevníci okúsiť už v piatok večer. Bratislavský hrad bude dejiskom hlavného programu a tiež sokoliarskych ukážok či poézie.

"Na severnej terase bratislavského hradu budú Renesančné obrázky s podtitulom „vzácni hostia“, kde na uhorský dvor príde vyslanec českého kráľa, ktorý mu donesie dary. Bude tam porovnávanie kultúr a tiež oblečenia – uhorskej módy a západnej módy," povedal  Štefan Klimko z TOSTABUR.

Program pre všetkých

„Je to program pre každú vekovú kategóriu; či už pre deti alebo pre dospelých, lebo každý si tam môže nájsť to svoje. Dámy niečo viac k móde a tancom, páni k zbraniam a duelom. Deti uvidia zvieratká, dravce, kone. Takže je to pre široké spektrum od troch rokov až po – vlastne horná hranica neexistuje," opísal Klimko.

Tento rok si na spomínanej slávnosti pripomenieme korunováciu Jozefa I. za uhorského kráľa. Tá sa uskutočnila v roku 1687, keď mal nastávajúci panovník iba deväť rokov.

"Korunovaný bol ako veľmi mladý panovník. A zaujímavé je, že to bol veľmi vzdelaný človek, ktorý ovládal sedem jazykov, geografiu, vojenstvo a dokonca komponoval hudbu," vysvetlil Grežo.

Počas celého víkendu si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch Starej radnice repliku uhorskej koruny, vyfotiť sa vo fotopointe na hrade ako kráľ či kráľovná, ale tiež degustovať vína. Na sobotné poobedie je naplánovaný veľký sprievod z hradu na Hlavné námestie. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok