Tropické horúčavy a suchá zasahujú do ekonomiky. Firmám narastajú náklady na poistenie či nápravu škôd

Ako tropické horúčavy a suchá zasahujú do našej ekonomiky? Jednoducho. Výkyvy počasia ovplyvňujú šesť z desiatich firiem na Slovensku. Z globálneho hľadiska však náklady na katastrofy spôsobené počasím, v pomere k rastu svetovej ekonomiky, nerastú - dokonca klesajú.

Teploty nad 35 stupňov Celzia už nie sú na Slovensku ničím výnimočným. Sucho sužuje poľnohospodárov a problémy majú aj chovatelia domácich zvierat. Napríklad dojnice sa cítia komfortne pri piatich stupňoch. Družstvo v Sklabini má preto ochladzovacie systémy pustené na plné obrátky. Aj napriek tomu ráta finančné straty. 

"Už teraz pri nástupe tropických horúčav sa úžitkovosť na dojnicu znižuje o desať percent, čo je pri takomto chove ako sme my, 300 kusov dojných kráv denne, zníženie dodávky mlieka o osemsto až tisíc litrov," povedala predsedníčka PD SNP Sklabiňa Ivica Lačná.

Prieskum Európskej investičnej banky ukázal, že len za jeden rok narástol počet firiem na Slovensku, ktorých sa dotkli klimatické zmeny o 14 percent. Suchá, záplavy, lesné požiare alebo silné búrky sú čoraz častejšie. Našim firmám tak narastajú náklady na poistenie či nápravu škôd spôsobených extrémnym počasím. 

Situácia vo svete je ešte horšia. Niektoré krajiny v teplejších podnebných pásmach doslova bojujú o vodu. Jej vyparovanie zase inde spôsobuje extrémne búrky a hurikány. Náklady na odstraňovanie katastrof zapríčinených počasím sú síce čoraz vyššie, v pomere k rastu svetovej ekonomiky ale dlhodobo klesajú.

Odborníci upozorňujú, že tieto štatistiky nemajú bagatelizovať dopad klimatických zmien. Poukazujú len na širšie súvislosti v rámci ekonomického fungovania sveta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok