Počasie sa toto leto zbláznilo, už chýba len sneh. Prechádzame z extrému do extrému, hovorí odborníčka

Toto leto sme už zažili asi všetko okrem sneženia. Extrémne vysoké teploty, niekoľko dní na to o 10 stupňov menej, zopár ničivých búrok aj dážď. Čo sa deje s počasím? Je to štandard alebo ide o výkyvy? Rozprávali sme sa s Luciou Szabovou z Klimatickej koalície.

počasie dážď krúpy
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prečo búrky potrápia aj meteorológov

Odborníčka hovorí, že to, čo sa deje, jednoznačne nie je normálne. "Je to dôsledok zmeny klímy, ktorú sledujeme už niekoľko rokov. Aj pre bežného človeka, ktorý nesledujete dlhodobé dáta, je zjavné, že počasie je extrémnejšie, že máme z roka na rok viac ničivých búrok alebo že je viac extrémnych teplôt. Už aj verejnosť vníma takým tým svojím pocitom, že toto nie je normálne počasie na Slovensku," hovorí.

Napríklad letné búrky sú bežnou súčasťou leta. No problém je v tom, keď sa tieto javy opakujú častejšie. V klimatickej oblasti sa skôr prihliada na to, ako často a aké silné sú prejavy počasia, nie na ojedinelé javy.

Silnú búrku sme videli napríklad na festivale Pohoda niekoľko týždňov dozadu. Ľudia utekali, pre silu vetra sa nevedeli pohnúť. "Je to celkové narušenie systému, ktorý máme. Prechádzame z jedného extrému počasia do druhého. Búrky sú silnejšie, vznikajú lokálnejšie, ťažšie sa predpovedajú. A ťažšie sa aj určuje, keď už vidíme, že vznikajú, kde napríklad dopadnú," vysvetlila.

Meteorológovia síce vydávajú výstrahy, no ešte pár hodín predtým presne nevedia, aká silná búrka bude alebo ktorým smerom sa presne pohne. "Záleží to naozaj od viacerých parametrov, ale čím bližšie sme k tej udalosti, tým lepšie to vedia povedať," uviedla Szabová.

Niečo, na čo si ľudia len tak nezvyknú

Výkyvy počasia sú stále častejšie, no podľa odborníčky to nie ale nie je to niečo, na čo sa dá ľahko zvyknúť.

"Tieto výkyvy sa dejú počas celého roka, nielen teraz v tomto období. Máme tú globálnu zmenu klímy, ktorá postupuje, je stále rýchlejšia," povedala s tým, že meteorológovia vedia, že tento rok bude ešte plný rôznych rekordov, pričom prvé už prišli.

Toto leto sú horúčavy neznesiteľné a podľa nej bude na niektorých miestach možno aj úplne najteplejšie. "Každoročne lámeme rekordy. Niekedy každomesačne, tento rok sme to tak mali každý jeden mesiac až do júla - bol vlastne rekordne teplý oproti minulým rokom," pripomenula.

Tvrdí, že rekordy nie sú rekordami v tom pozitívnom slova zmysle. "Sú to veľmi negatívne rekordy. Ide ako keby rýchlejšie, ako sme očakávali. Takže nečakám, že sa počasie nejak stabilizuje a že môžeme očakávať dobré veci," doplnila.

Pozrite si celý rozhovor s Luciou Szabovou z Klimatickej koalície.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok