Tajomná Levoča opäť láka turistov. Mesto ožíva legendami a pamiatkami UNESCO

16.8.2024 12:37 , Aktualizované: 16.8.2024 19:17

Levoča je v týchto dňoch plná turistov. Tentoraz ich neprilákali len pamiatky zo zoznamu UNESCO, ale aj legendy prežívajúce všade v tomto starobylom meste. Podujatie Tajomná Levoča láka ľudí vždy uprostred augusta už viac ako dve desaťročia.

Vlani o takomto čase navštívil Levoču, samozrejme symbolicky, kráľ Matej Korvín. Tentoraz poctili mesto svojou prítomnosťou hneď dvaja králi.

"Do Levoče prišli štyria bratia Jagelovci. Z toho dvaja významní králi. Jeden poľský a jeden český a uhorský. My sme ich len tak náhodou nepozvali. Je to naozaj sťaby rekonštrukcia ich príchodu v roku 1494," povedala riaditeľka SNM - Spišského múzea v Levoči Daša Uharčeková Pavúková.

Pred 530 rokmi v Levoči na počesť kráľov usporiadali rytiersky turnaj.

Levoča je opradená legendami a aj s tými sa návštevníci mesta môžu oboznámiť. Bezpochyby najznámejšia je tá, ktorej hlavnou postavou je Levočská biela pani. 

"Hovorí, že zradila mesto. Ale mnoho historických dokumentov hovorí o tom, že to tak nebolo," vysvetlil primátore Levoče Miroslav Vilkovský.  

Návštevníkov starobylej Levoče v týchto dňoch okrem bohatého programu bezpochyby zaujme aj výstava Levoča kráľov, ale i Karpatský remeselný trh.

"Zahraničných ľudí tu je veľa, aj naši sú tu. Je to výborné podujatie. Som veľmi rád, keď môžem niekomu ukázať aspoň toto, čo viem. Chodia deti i starí ľudia, že ako to robím, z čoho sú tie výrobky," tešil sa košikár Jozef Vrábeľ.

"Základnou koncepciou je, aby tu ľudia zostali dlhšie. Aby ich zaujalo, čo sa deje na námestí, ale aby potom nakukli aj do dvorov a brán budov, ktoré na námestí sú a ktoré skrývajú múzeá, galéria, kaviarne," dodala riaditeľka SNM - Spišského múzea v Levoči Daša Uharčeková Pavúková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok