Po dvanástich rokoch dostala druhú šancu na život. Schátranú lanovku opravili, takto robí radosť turistom

15.8.2024 12:46

Unikátna lanovka na juhu Slovenského raja nabrala druhý dych. Spája obec Dedinky na brehu priehrady Palcmanská Maša s planinou Geravy. Celých dvanásť rokov lanovka chátrala. Pred rokom ju opravili, uviedli do skúšobnej prevádzky a dnes robí radosť turistom.

V Palcmanskej maši je síce najchladnejšia voda na Slovensku, mnohí však práve toto považujú za výhodu. Turisti tam majú možnosť užiť si vodnú hladinu, ale aj horskú turistiku.


V zime Alpy, v lete Chorvátsko

“My to tak voláme, že v zime sú to Alpy a v lete Chorvátsko," hovorí turista Branislav Šmelko. Pred trinástimi rokmi sa ukázalo, že dôležitá turistická atrakcia, lanovka, už nespĺňa technické a bezpečnostné parametre. Na rekonštrukciu neboli prostriedky a tak ju vypli. Spala dlhých 12 rokov a ľudí to vôbec netešilo.

“Bolo mi ľúto, keď som sa tu šiel prejsť a videl, ako to bolo," uviedol dlhoročný pracovník lanovky Štefan Šlejzák. Napokon sa peniaze našli. Prispel samosprávny kraj, vláda, aj obec. Vlani rekonštrukciu dokončili a lanovku uviedli do dočasnej prevádzky.

Jediná na Slovensku

Aktuálne je však už v prevádzke trvalej. Je to posledná jednomiestna lanovka na Slovensku. Dlhá je takmer dva kilometre, nad zemou ju drží 32 stĺpov a má prevýšenie 202 metrov. Pasažier počas asi 20 minútovej jazdy viackrát stúpa aj klesá a užíva si dychberúce výhľady. Za hodinu dokáže lanovka prepraviť viac ako 300 turistov.

Silná turistická atrakcia

“V priebehu roka sme tu mali 25-tisíc návštevníkov. Je to silná turistická atrakcia, ktorá si našla svojich návštevníkov. Ľudia vystupujú z lanovky usmiati," uviedla výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková.

“Aj takí ľudia, ktorí majú problém hýbať sa po rebríkoch a vodopádoch, sa dokážu dostať na Geravy a zažiť trocha atmosféry Slovenského raja," hovorí turista Viliam Husár. “Táto lanovka naozaj ťahá ľudí do tejto časti nášho kraja," tvrdí predseda KSK Rastislav Trnka

Dobre pre rozvoj turizmu

“Myslím, že je to veľmi dobre pre rozvoj turizmu v našom kraji. Priláka to aj viac turistov," uviedla turistka Erika Vidinská,

Tieto slová potvrdzuje aj starosta. Do obce s 230-timi obyvateľmi prichádza niekedy toľko turistov, že v Dedinkách sa musia poriadne obracať, aby zvládli ich nápor. “Tie počty sú pre nás veľmi potešujúce. Povedal by som, že sa to začína vracať do pôvodných starých koľají," dodal starosta obce Dedinky Milan Červenka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok