VIDEO: Prielom hraníc, ničenie ruskej obrany, ťažké operácie a zajatci. Takto vyzerali prvé hodiny vpádu Ukrajincov do Ruska

16.8.2024 09:29

Odmínovanie, prielom hraníc, ničenie nepriateľskej obrany, letecké a delostrelecké operácie, zajatci. Takto vyzerali prvé hodiny ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti.

Rusko Ukrajina obrnené vozidlo Ukrajincov
Foto: TASR/AP (ilu)

Ukrajinský generálny štáb zverejnil na sociálnej sieti video zachytávajúce prvé hodiny ofenzívy v ruskej Kurskej oblasti zo 6. augusta 2024.

"Deň, ktorý sa zapíše do dejín rusko-ukrajinskej vojny. Starostlivá príprava, plánovanie, prekvapenie, morálka a informačné ticho boli rozhodujúce v počiatočnej fáze operácie. Teraz všetko závisí od odolnosti ukrajinských vojakov všetkých druhov ozbrojených síl zapojených do operácie," uviedol generálny štáb na Facebooku.

Belgorodská oblasť vyhlásila výnimočný stav

V Belgorodskej oblasti v stredu vyhlásili výnimočný stav, pričom. Situácia v regióne je mimoriadne zložitá v dôsledku ukrajinského ostreľovania a dronových útokov.

Dronovým útokom Ukrajiny boli aj vo štvrtok vystavené viaceré obce v Belgorodskej oblasti. Podľa tamojších úradov v meste Šebekino utrpeli zranenia najmenej šiesti ľudia.

Pozornosť sa však sústredí predovšetkým na Kurskú oblasť, kam Ukrajina minulý týždeň vyslala svojich vojakov a ozbrojené vozidlá.

Ukrajinským silám sa podarilo dobyť už niekoľko tamojších obcí. Podľa agentúry AFP ide o najvážnejší útok na ruské územie od čias druhej svetovej vojny.

Zelenskyj potvrdil dobytie mesta Sudža

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (15. 8.) po stretnutí s vojenskými veliteľmi informoval na sociálnych sieťach o tom, že ukrajinská armáda "podala hlásenie o dokončení oslobodenia mesta Sudža od ruskej armády".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok