Sudža je už pod plnou ukrajinskou kontrolou. Zelenskyj oznamuje víťazstvo v Kurskej oblasti

15.8.2024 15:25 , Aktualizované: 15.8.2024 15:47

Ukrajinské sily majú plne pod kontrolou mesto Sudža v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti.

Zelenskyj vykazuje autoritárske črty. Švajčiarska rozviedka si myslí, že sa chce zbaviť konkurencie
Foto: TASR/AP

Vyhlásil to vo štvrtok (15. augusta) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujú AFP a AP.

Zelenskyj po stretnutí s vojenskými veliteľmi informoval na sociálnych sieťach o tom, že ukrajinská armáda "podala hlásenie o dokončení oslobodenia mesta Sudža od ruskej armády".

Zajatých vyše 100 ruských vojakov

Vyše 100 ruských vojakov údajne zajali v stredu (14. augusta) ukrajinské sily pri cezhraničných útokoch v ruskej Kurskej oblasti.

Zajatých 102 vojakov ruského 488. gardového motostreleckého pluku a jednotky Achmat predstavuje vôbec najväčšiu jednorazovo zajatú skupinu vojakov, odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu.

"(Ukrajinskí vojaci) obsadili a vyčistili rozľahlú, betónovú, zo všetkých strán dobre opevnenú baštu s podzemnými komunikačnými a vojenskými ubytovacími priestormi, jedálňou, zbrojnicou a dokonca aj kúpeľmi," uviedol zdroj.

Rusko malo znova získať dedinu Krupec 

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (15. augusta) oznámilo, že jeho sily znovu dobyli dedinu Krupec v Kurskej oblasti po tom, ako ju Ukrajina obsadila pri svojom cezhraničnom vpáde.

V prvom takomto vyhlásení od začiatku ukrajinskej ofenzívy ministerstvo uviedlo, že armáda "dokončila zničenie nepriateľa a obnovila kontrolu nad dedinou Krupec".

Podľa ministerstva obrany ruské jednotky pokračujú "v odrážaní pokusu o vpád ukrajinských ozbrojených síl", ktorý sa začal minulý utorok.

Pozrite si aj reportáž zo 14. augusta o postupe ukrajinských síl v Kurskej oblasti:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok