Opäť útočil na Harrisovú a urážal ju. Mám dôvod na osobné útoky, tvrdí Trump

16.8.2024 06:40

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump sa počas 80-minútovej tlačovej konferencie, ktorú zvolal do svojho súkromného golfového klubu v New Jersey, snažil obviniť svoju demokratickú súperku Kamalu Harrisovú z dopadov ekonomickej politiky administratívy prezidenta Joe Bidena.

Trump
Foto: TASR/AP

Prvý deň už začal

Píšu o tom agentúry AP a Reuters, podľa ktorých išlo hlavne o ďalší Trumpov pokus pridusiť dynamiku predvolebnej kampane súčasnej viceprezidentky po odstúpení Bidena z volebného klání.

Trump, obklopený stolmi s rôznymi vystavenými potravinami, viceprezidentke kládol za vinu infláciu, ktorá počas Bidenovho funkčného obdobia viedla k prudkému nárastu cien tovarov dennej potreby.

"Harrisová práve vyhlásila, že boj s infláciou bude od prvého dňa jej prioritou," povedal Trump. "Ale prvý deň pre Kamalu nastal pred tri a pol rokom. Kde odvtedy bola?" položil si rečnícku otázku.

Cieľom Trumpovej akcie bolo navodiť kontrast s kampaňou Harrisovej, ktorá od konca júla, keď nahradila Bidena na čele demokratickej kandidátky, na otázky novinárov odpovedá len zriedka, píše Reuters.

Tlačová konferencia však čoskoro začala pripomínať skôr typický Trumpov predvolebný míting - exprezident prenášal rad tých istých nepravdivých tvrdení, aké zvyčajne proklamuje v kampani, a hovoril 45 minút, kým si nechal položiť prvú otázku.

Nemá úctu

Harrisovú vo svojej reči opakovane urážal, okrem iného tvrdením, že "nie je šikovná". Keď jeden z novinárov poznamenal, že ho aj niektorí republikáni vyzývali, aby sa v kampani zameral skôr na politiku ako na osobné útoky, vyhlásil, že má na osobné útoky právo.

"Čo sa týka osobných útokov, veľmi sa na ňu hnevám pre to, čo urobila tejto krajine. Veľmi sa na ňu hnevám, že proti mne a ďalším ľuďom použila justičný systém ako zbraň, veľmi sa na ňu hnevám. Myslím, že na osobné útoky mám právo. Ona na mňa rozhodne osobne útočí," tvrdil Trump.

"Nemám veľa úcty k jej inteligencii a myslím si, že bude príšernou prezidentkou," dodal.

Neexistujú dôkazy o tom, že by Biden či Harrisová zneužili trestné súdnictvo proti Trumpovi ako zbrane, poznamenala agentúra AP. Exprezident čelí v USA viacerým súdnym procesom, v jednom z nich bol uznaný vinným. Trump už skôr pohrozil, že v prípade víťazstva vo voľbách sa pomstí trestným vyšetrovaním Bidena a jeho príbuzných.

Harrisová má na mítingu v Severnej Karolíne, jednom z kľúčových nerozhodných štátov, predstaviť svoju ekonomickú politiku a plány na zníženie životných nákladov pre strednú triedu.

Podľa zdroja Reuters v prejave okrem iného vyzve na výstavbu troch miliónov nových bytových jednotiek a načrtne daňové úľavy pre stavebné firmy, ktoré stavajú pre záujemcov o prvé bývanie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok