Útočí na jej rasu, vytvára alternatívne reality a uráža ju. Harrisová má silný štart, Trump ostal verný známym trikom

12.8.2024 11:51 , Aktualizované: 12.8.2024 22:34

Kamala Harrisová má za sebou úspešný začiatok kampane. Donalda Trumpa zdanlivo zneistila, no ešte má pred sebou viacero prekážok, na ktorých sa môže potknúť.

Len pár týždňov dozadu by takmer každý politický analytik predpovedal výhru v amerických prezidentských voľbách Donaldovi Trumpovi.

Prieskumy síce hovorili o vyrovnanom súboji s úradujúcim prezidentom Joeom Bidenom, no vo vzájomnej debate 81-ročná hlava štátu výrazne zaostávala. Do karát Trumpovi nahral aj hrôzostrašný pokus o atentát, ktorý síce ohrozil jeho život, no vykreslil ho ako odhodlaného a silného lídra.

Len málokto by však očakával taký zvrat situácie, akému sme svedkami práve teraz. Po nátlaku od Demokratickej strany z boja o Biely dom odstúpil Biden a nahradila ho jeho doterajšia viceprezidentka Kamala Harrisová.

Trumpa zneistila

Nová nádej demokratického spektra má za sebou úspešné prvé dni prezidentskej kampane a, ako pripomína spravodajský web CNN, odoláva aj Trumpovým dobre známym trikom, ako sú „útoky na rasovú identitu, vytváranie alternatívnych realít a urážky“.

Harrisovej nečakaný úspech sa odráža aj v najaktuálnejších prieskumoch volebných preferencií. Celoplošne vedie Bidenova viceprezidentka o približne 1-2 percentuálneho bodu.

Za dôležitejší by sa však dal označiť jej náskok v kľúčových štátoch, teda v štátoch, ktoré nemajú dlhodobú preferenciu medzi Demokratmi a Republikánmi. Práve tunajší výsledok hlasovania môže rozhodnúť o výhre jedného z dvojice kandidátov.

Ako ďalej pripomína CNN, Trump sa javil počas svojich nedávnych vystúpení nesvoj. O Harrisovej rozpráva agresívne a označuje ju za hlúpu, či dokonca spochybňuje jej rasovú identitu a tvrdí, že donedávna ešte nebola černoška.

Demokratická kandidátka na prezidentku má pritom jamajské a indické korene. Objavujú sa aj tvrdenia o tom, že Trump ju v súkromí nazýva „sukou“.

Walz kontra Vance

Trumpa k úspechu zatiaľ nepribližuje ani voľba svojho potenciálneho viceprezidenta. Len prednedávnom sa ním stal senátor vnútrozemského štátu Ohio J.D. Vance, čo bolo považované za kontroverznú voľbu aj v republikánskych kruhoch. Pred Trumpovým víťazstvom v roku 2016 ho Vance dokonca kritizoval.

Na konto si zatiaľ pripísal niekoľko prešľapov v diskusiách s moderátormi a prepad v popularite. Podľa viacerých prieskumov stratil od momentu svojho zvolenia za Trumpovho viceprezidenta medzi 3-9 percentami, informoval Washington Post. V súčasnosti ho schvaľuje približne 39 percent Američanov.

JD Vance Foto: TASR/AP JD Vance

Kontroverznou voľbou niektorých svojich podporovateľov však prekvapila aj Harrisová. Za svojho potenciálneho viceprezidenta si vybrala guvernéra štátu Minnesota Tima Walza. 60-ročný bývalý vojak má síce k Demokratickej strane ideologicky blízko, no prieskumy ukázali, že ho veľká časť voličov jednoducho nepozná. Za niekoľko dní po boku Harrisovej mu však popularita mierne narástla.

Nemá vyhraté

CNN pomenúva aj nedostatky kampane demokratickej kandidátky. Harrisovej sa podarilo spôsobiť prvotný ošiaľ a vyvolať pocit nádeje u mnohých Američanov. Do budúcna však bude záležať na tom, aké konkrétne plány predstaví pre svoje funkčné obdobie. Verejnosť tiež zatiaľ nemala príležitosť sledovať Trumpa a Harrisovú vo vzájomnej debate.

Mnoho občanov súčasnej viceprezidentke zároveň vyčíta, že bola súčasťou administratívy, ktorá vojensky podporovala Izrael v jeho ťažení proti teroristickej organizácii Hamas ovládajúcej pásmo Gazy. Časť populácie nazýva vzhľadom na vysoký počet civilných obetí konflikt genocídou a Bidenovi vyčíta, že sa nepokúsil boje zastaviť.

Pozrite si aj rozhovor o význame voľby viceprezidenta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok